Tienduizenden Namibiërs op de vlucht voor overstromingen
08 april 2009
Namibië maakt de ergste overstromingen in vijftig jaar mee. Simon Nhongo, vertegenwoordiger van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties in Namibië, bezocht de getroffen streek in het noorden van het land. Een interview.
IPS: U bent net terug uit de getroffen streek, hoe is de situatie daar?
Simon Nhongo: Meer dan 350.000 mensen zijn getroffen door de overstromingen, en ongeveer 54.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Ze trekken in bij familie of nemen toevlucht in een van de opvangkampen. De vluchtelingen zijn wanhopig en weten niet wat hen te wachten staat.
Volgens lokale media is er ook meer gevaar omdat de afstand tussen mens en roofdier verkleind is. Kloppen die geruchten?
Het klopt dat van de honderd doden enkele slachtoffers vielen na aanvallen door nijlpaarden of krokodillen. De grootste doodsoorzaak is echter verdrinking omdat omdat de mensen de stroming onderschatten.
Was het land voorbereid op een ramp van deze omvang?
Duidelijk niet. Dit is een unieke situatie, de ergste overstroming in meer dan vijftig jaar. Op zoiets kan een land moeilijk voorbereid zijn. De overheid doet wel haar best om op langere termijn dergelijke crises de baas te kunnen. Eerste minister Nahas Angula heeft daarvoor een plan voorgesteld in het parlement.
Zullen daarvoor mensen verhuisd moeten worden?
Inderdaad, voornamelijk mensen die zich gevestigd hebben op plaatsen waar ze dat beter niet zouden doen, zoals laaggelegen gebieden die zelfs bij normale omstandigheden al snel kunnen overstromen. Maar het plan bevat ook maatregelen om het landgebruik te reguleren en waterkeringen te bouwen. De regering wordt daarin bijgestaan door de Verenigde Naties.
**President Hifikepunye Pohamba heeft sommige getroffen gebieden uitgeroepen tot rampgebied. Hoe belangrijk is dat?
**
Het is van erg groot belang, vooral ook om de omvang van de ramp duidelijk te maken aan de wereld. Nu is er meer internationale steun gemobiliseerd. Namibië heeft al 3650.000 dollar gekregen van de VS en 317.000 dollar van Duitsland, naast steun van de VN en kleinere landen.
Namibië is maar één van de landen in de regio die met een aanhoudend overstromingsgevaar kampen. Moet er geen regionaal plan uitgedokterd worden?
Dat is zeker zo. De effecten van de overstromingen zijn dan wel meestal beperkt tot één van de landen, maar een betere samenwerking tussen de staten en een beter waterbeheer over de grenzen heen zouden de last zeker kunnen verlichten.
Kan het aantal vluchtelingen nog groeien?
We hebben geen toegang tot sommige gebieden, en daar is het dus koffiedik kijken. De laatste berichten spreken over een lagere waterstand in de rivieren. Die berichten kunnen echter misleidend zijn, omdat de rivieren mogelijk leeglopen in de overstromingsgebieden, en zo meer mensen op de vlucht jagen. De meeste voorspellingen hebben het echter over een stabiliserend aantal vluchtelingen, als er tenminste geen grote storm meer komt.
Maar nu al is de schade enorm en de bevolking zal nog lange tijd lijden. Het probleem zal nog groter worden als duidelijk wordt hoeveel er heropgebouwd moet worden. Er zijn wegen en bruggen weggespoeld. De steun die we tot nog toe gekregen hebben, schiet daarvoor ruimschoots tekort. De schade loopt in de tientallen miljarden Namibische dollars, en de overheid zal moeten uitkijken naar steun van grote partners zoals de EU of de Wereldbank.