Georgië krijgt nationaal datingagentschap

Tinder is niet genoeg

Georgië loopt leeg. Sinds 1990 wonen er steeds minder mensen in de voormalige Sovjetrepubliek. De oorzaak zijn volgens de ngo Demografisch Ontwikkelingsfonds (DDF) de dalende geboorte- en huwelijkscijfers. De organisatie ijvert daarom voor een door de overheid gesteunde datingservice om het “singlesprobleem” uit de wereld te helpen. De cijfers vertellen een ander verhaal.

  • Vladimer Shioshvili / Flickr (CC BY-SA 2.0) Twee jonge vrouwen in Tbilisi, Georgië. Vladimer Shioshvili / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Een nationaal datingagentschap werkt volgens het fonds beter dan de datingapp Tinder en consorten waarmee singles het nu moeten stellen. ‘We zullen de gegevens van elke alleenstaande, uit de echt gescheidene, weduwe en weduwnaar in Georgië verzamelen in één databank’, zegt Davit Khizanishvili, de directeur van DDF, aan Gurianews. Qua keuzemogelijkheden kan dat tellen.

Op 26 mei, de Dag van de Georgische Onafhankelijkheid, opent het “Nationaal Agentschap voor Demografische Ontwikkeling” zijn deuren. DDF richtte het privéagentschap op om datingprofielen op te stellen met zaken zoals lichaamslengte, gewicht en sterenbeeld. Daarvoor wil het fonds overheidsgelden krijgen. De Georgische overheid heeft tot nu toe nog niets bevestigd.

Genenbank in gevaar

De datingservice heeft een nobel doel: de decennialange bevolkingsafname verzachten. ‘Het Demografisch Ontwikkelingsfonds moet een demografische ramp voorkomen’, zei medeoprichster Tamar Chiburdanidze bij de oprichting van DDF in 2013. Het dalende bevolkingscijfer is een probleem waarmee Georgië sinds het einde van de Sovjet-Unie te kampen heeft. In 1989 woonden 5,1 miljoen mensen in Georgië, in 2002 waren er nog 4,3 miljoen. De recentste volkstelling uit 2014 komt uit op 3,7 miljoen inwoners, vijtien procent minder dan in 2002.

Mensen vrezen dat het agentschap zal leiden tot een “singles-belasting” of verplichte huwelijken.

Volgens onderzoek van het Bevolkingsfonds van de VN zouden er in 2050 nog 3,3 miljoen mensen in Georgië wonen. ‘De genenbank van het Georgische ras is in gevaar’, besluit Dimitry Khundadze, voorzitter van de Parlementaire Gezondheidscommissie en medeoprichter van DDF.

In het dagblad Rezonansi reageren sommige Georgiërs bezorgd op de campagne. Ze vrezen dat het in kaart brengen van de singles zou uitmonden in een “singles-belasting” of verplichte huwelijken. Hun bezorgdheid heeft ook te maken met de miljonair Levan Vasadze, die bekend staat voor zijn radicaal conservatieve uitspraken. Hij is de voorzitter van de Raad van Bestuur van het fonds en heeft zelf zes kinderen. DDF heeft geldsteun van rechtste parlementsleden gekregen, wat niet verassend is. Vasadze verfoeit namelijk het liberalisme van de vorige regering en is tegen abortus.

Nika Gedevanishvili / Flickr (CC BY 2.0)

Geen geboorteprobleem

Om het bevolkingsaantal en de genenbank te beschermen, moeten er meer huwelijken en geboortes komen, redeneert het fonds. De geboortecijfers zijn de laatste zeven jaar nochtans niet significant gedaald. Hetzelfde geldt voor de huwelijken. Enkel het aantal echtscheidingen is bijna verdrievoudigd [zie infografiek]. Ongeveer één derde van de geboortes gebeurt bovendien buitenechtelijk. Een kind baren is dus niet noodzakelijk afhankelijk van de burgerlijke staat van de ouders, ondanks het taboe dat er in Georgië heerst rond vrouwen die seks hebben voor het huwelijk.

Volgens een andere studie van het Bevolkingsfonds van de VN is het huidige Georgische vruchtbaarheidscijfer van 2,2 kinderen per vrouw al relatief hoog. In de regio doet enkel Azerbaijan het even goed, terwijl vrouwen in de meeste landen tussen 1,5 en 1,7 kinderen voortbrengen. Pas als Georgië bijna dubbel zoveel kinderen op de wereld zet, zou dat compenseren voor de circa vijftigduizend mensen die het land sinds 2002 jaarlijks verlaten. Vruchtbaarheidscijfers van 4,4 of meer zijn echter bijna enkel in de Centraal-Afrikaanse regio te vinden.

Migratie spekt de schatkist

Het is onmogelijk om exact weer te geven hoeveel mensen Georgië verlaten, maar het staat vast dat de migratie van inwoners naar het buitenland de belangrijkste factor is in de bevolkingsdaling. Hun vertrek is niet noodzakelijk een slechte zaak: het geld dat Georgiërs uit het buitenland naar hun familie in Georgië sturen, is goed voor negen procent van het bruto binnenlands product.

‘Bevolkingsgroei is economisch gezien enkel zinvol als er ook extra werkplaatsen ontstaan.’

‘De demografische problemen zijn een topprioriteit voor ons land’, stelt de Georgische overheid 2015 in een persbericht. Georgië volgt zoals de meeste landen wereldwijd de redenering dat bevolkingsgroei goed is voor de economie. Nino Doghonadze, onderzoeker aan het Beleidsinstituut van de International School of Economics in Tbilisi, stelt die traditionele redenering in vraag. In een gesprek met het Institute for War & Peace Reporting zegt ze: ‘Bevolkingsgroei is economisch gezien enkel zinvol als er ook extra werkplaatsen ontstaan. Het gaat niet om hoeveel mensen, maar om hoeveel vakkundige mensen een land heeft.’

Dit artikel kwam tot stand met de hulp van de Georgische journaliste Mari Nikuradze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.