Toekomstige regering neemt vliegende start in strijd tegen corruptie

Nieuws

Toekomstige regering neemt vliegende start in strijd tegen corruptie

Alejandro Sciscioli

22 juli 2003

De hoop groeit dat Paraguay’s toekomstige president Nicanor Duarte Frutos zijn verkiezingsbelofte hard zal maken en de strijd zal aanbinden met de corruptie die het land jaarlijks 4,4 miljard euro kost. Twee belangrijke overheidsinstellingen kregen nu al nieuwe directeurs, die prompt de interne corruptie aan de kaak stelden. Analisten en activisten blijven sceptisch en waarschuwen dat fraude diep verankerd zit in de Paraguayaanse maatschappij.

De nieuwe directeurs van het Instituut voor Sociale Zekerheid en de Nationale Ontwikkelingsbank onthulden het bestaan van een werknemersnetwerk dat staatsfondsen verduisterde. Cheques werden gestolen van het Instituut voor Sociale Zekerheid en vervolgens uitbetaald door baliebedienden van de Nationale Ontwikkelingsbank. Voorlopig werden vijf mensen beschuldigd de Paraguayaanse staat te hebben opgelicht voor 3 miljard guarani, ruim 420 miljoen euro.

Gezien de ernst van de misdaden in de twee instellingen, werd beslist dat de strijd tegen de corruptie hier zou beginnen, zei de toekomstige vice-president Luis Castiglioni. Hij maakte duidelijk dat de huidige regering van Luis González Macchi samenwerkt met de toekomstige ploeg van partijgenoot Nicanor Duarte Frutos, die op 15 augustus zal worden ingezworen als president.

De huidige maatregelen zijn voorlopers van de politieke filosofie die de regering van Duarte Frutos zal volgen in de strijd tegen misdaad en straffeloosheid, verklaarde Castiglioni. De rechterlijke macht en het bureau van de controleur-generaal zullen worden verzocht de uitvoerende macht te steunen in acties tegen de corruptie. Een speciaal auditbureau zal worden opgericht om overheidsuitgaven na te gaan. De toekomstige regering wil ook gebruik maken van door burgers geleide controlegroepen. We willen contact houden met deze instellingen om de acties van gewetensvolle burgers te versterken, en we zullen hen vragen ons bij te staan bij het overzicht en om de rol van verklikker te spelen, zei de verkozen vice-president.

Maar de strijd tegen corruptie belooft moeilijk te worden. De laatste studie van de niet-gouvernementele organisatie Transparancy International noemde Paraguay nog het meest corrupte land van Latijns-Amerika en op twee na het meest corrupte ter wereld. De echte macht in Paraguay is in handen van de maffia, en het valt nog maar te bezien of Duarte Frutos voldoende politieke spierballen heeft om de confrontatie met die machtige machine aan te gaan, vindt politiek analist en econoom Víctor Jacinto Flecha, voormalig professor aan de Franse Sorbonne en huidig directeur van de niet-gouvernementele denktank Coplanea. Zowel het discours van de verkozen president als de kleine signalen die nu worden gegeven, zijn met een korrel zout te nemen, zegt Fecha, droog opmerkend dat het mogelijk een goed idee is eerst te onderzoeken of de presidentiële verkiezingscampagne niet door de onderwereld werd gesteund. Sergio Britos, hoofdeconoom van het Paraguayaanse bureau van het consultancybedrijf Price-WaterhouseCoopers, noemt de eerste signalen van Duarte Frutos heel bemoedigend, maar ook hij voegt eraan toe dat de sterke cultuur van vriendjespolitiek elke verandering moeilijk maakt.

Een rapport dat het toenmalige staatshoofd generaal Daniel Fretes Ventre in 1999 uitbracht, stelde dat de Paraguayaanse staat jaarlijks zo’n 4,4 miljard euro verloor als direct gevolg van corruptie in de nationale economie. Ironisch genoeg was Fretes Ventre daarvan zelf het beste voorbeeld. Hij kijkt aan tegen rechtszaken voor 18 misdaden, waaronder onwettige verrijking en witwaspraktijken. In het verleden werden verscheidene Paraguayaanse parlementsleden verdacht van corruptie, maar slechts weinigen veroordeeld. Diverse beschuldigingen van corruptie leiden in januari zelfs tot een impeachmentprocedure tegen president Luis González Macchi, die hij met een nipte meerderheid overleefde. Intussen werd al een andere rechtszaak tegen González Macchi aanhangig gemaakt, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat het nog voor het eind van zijn ambt tot een nieuwe afzettingsprocedure komt.