Toenemend aantal stormen “catastrofaal” voor vissers

Public domain (CC0)

Almaar toenemende en steeds intensere stormen maken het beroep van visser niet alleen gevaarlijker, maar verdrijven vispopulaties ook van hun natuurlijke habitats en hinderen de voortplanting.

De steeds frequentere en intensere stormen als gevolg van de klimaatverandering kunnen een “catastrofale impact” hebben op de broodwinning van vissers en de hele visindustrie. Dat blijkt uit simulaties door de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië.

Klimaatscenario’s wijzen op toenemende en steeds intensere stormen in onder meer de Noordzee en de Noordelijke Atlantische Oceaan. Die maken het beroep van visser niet alleen gevaarlijker, maar verdrijven vispopulaties ook van hun natuurlijke habitats en hinderen de voortplanting.

In een studie in Nature Climate Change pleiten wetenschappers van de Universiteit van Exeter en Bristol en het Britse Met Office voor dringend onderzoek naar de impact daarvan op de visserij.

‘De stormen zijn een gevaar voor de veiligheid van de vissers, voor hun productiviteit, hun materiaal en hun werkgelegenheid, maar ook voor de miljarden mensen over de hele wereld die afhankelijk zijn van vis voor hun voeding’, zegt hoofdauteur Nigel Sainsbury van de Universiteit van Exeter. ‘Veranderende stormpatronen kunnen ernstige gevolgen hebben voor kustgemeenschappen over de hele wereld. Meer onderzoek is cruciaal om de vissers te helpen omgaan met de klimaatverandering.’

Atlantische Oceaan

De wetenschappers waarschuwen onder meer voor een steeds grotere blootstelling aan tropische cyclonen in de Oost-Chinese Zee en stormen in de Arabische Zee in de volgende tweehonderd jaar. In de Noordelijke Atlantische Oceaan, ten westen van Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk, nemen ze toe. Vreemd genoeg kunnen de stormen in de Middellandse Zee dan weer afnemen.

‘Stormen kunnen de vispopulaties radicaal veranderen door tijdelijke of permanente verplaatsingen.’

De stormen houden de vissers in de haven, kunnen vissen doden en vernielen hun habitat.

‘Ons eerder onderzoek heeft aangetoond hoe de warmere zee de samenstelling van de vispopulaties gradueel verandert’, zegt hoogleraar Steve Simpson. ‘Maar stormen kunnen die populaties radicaal veranderen door tijdelijke of permanente verplaatsingen. Ze kunnen de larven hinderen en essentiële habitats vernielen.’

Grootschalige gevolgen

De mogelijke economische gevolgen zijn verstrekkend: 38 miljoen vissers en hun gezinnen verdienen de kost in de visserij, en 12 procent van de wereldbevolking is afhankelijk van vis om te overleven. Wereldwijd halen 3,1 miljard mensen ongeveer een vijfde van hun dierlijke eiwitten uit vis.

De wetenschappers pleiten voor onderzoek naar manieren om de vissers meer bestand te maken tegen de toenemende stormen. Ze verwijzen onder meer naar bestaande mechanismen die boeren helpen om zich te herstellen na droogte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.