Egypte is erg afhankelijk van toerisme uit Rusland en Oekraïne

Toerisme in Egypte krijgt zoveelste klap door oorlog in Oekraïne

Pixabay

Toerisme is cruciaal voor het bruto nationaal product van Egypte. Nu lijkt, na de coronapandemie, de oorlog van Rusland in Oekraïne de toeristische sector het nekschot te geven.

Het aanslepende gewapende conflict dreigt verschillende landen die favoriete bestemmingen zijn van Russische toeristen, in problemen te brengen. Turkije, Oezbekistan, de Verenigde Arabische Emiraten, Tadzjikistan, Armenië, Griekenland, Egypte, Kazakstan en Cyprus horen bij de 25 landen die de meeste Russische toeristen ontvangen, zo berekende Mabran Technologies op basis van het aantal inkomende vluchten vanuit Rusland naar deze bestemmingen.

Hotelkamers blijven leeg

Egypte in het bijzonder is erg afhankelijk van inkomend toerisme uit Rusland en Oekraïne: samen zijn deze bezoekers goed voor ongeveer een derde van de toeristeninstroom in het land. Nu er geen vluchten uit Rusland, Oekraïne en Belarus meer aankomen, is de economische schade duidelijk voelbaar. In de populaire badplaats Sharm-El Sheikh is de hotelbezetting onder de 35 procent gezakt, in Hurghada bedraagt ze nog 40 à 45 procent, zo zeggen kenners.

Nu er geen vluchten uit Rusland, Oekraïne en Belarus meer aankomen, is de economische schade duidelijk voelbaar.

De bijdrage van het toerisme aan het bnp van Egypte was door de pandemie al gezakt van 32 miljoen dollar (8,8 procent) in 2019 naar 14,4 miljoen dollar (3,8 procent) een jaar later.

Egyptisch parlementslid Hany Alassal benadrukt dat het land nieuwe toerismemarkten aanboort om het verlies van Russische en Oekraïense bezoekers te compenseren nu het gewapende conflict de toerismesector overal ter wereld schade toebrengt. ‘Vóór het uitbreken van de oorlog gingen we uit van een stijging van het aantal Russische toeristen tot 400.000 per maand in 2022. En tel daarbij op de miljoen Oekraïense toeristen die we vorig jaar mochten ontvangen.’

Halvering van de lonen

De impact van de Oekraïnecrisis mag niet worden onderschat, vooral voor Sharm-El Sheikh en Hurghada, stelt ook reisleidster Faten Ibrahim. De strandbestemmingen zijn goed voor 90 procent van de totale toerisme-inkomsten, cultureel toerisme draagt slechts 5 procent bij.

‘Het toerisme maakte al een moeilijke periode door omwille van de pandemie, vooral van maart 2020 tot maart 2021.’

‘Het toerisme maakte al een moeilijke periode door omwille van de pandemie, vooral van maart 2020 tot maart 2021. Sindsdien is het loon van de meeste mensen in de reissector gehalveerd. Ik merk duidelijk het verschil in aantallen toeristen; op de historische sites is dat zeker een halvering sinds er geen Russen en Oekraïners meer aankomen. Na de pandemie ging het in oktober en november nochtans eindelijk iets beter, maar door de omikronvariant hebben we een enorme terugval gezien in december en januari, met massa’s annuleringen’, vertelt Ibrahim, die al 28 jaar in het vak zit.

Onderzoek van het WTTC heeft uitgewezen dat door de pandemie de bijdrage aan het bnp van Egypte met 55 procent verminderd is door de pandemie. Een ramp voor de sector, die 1,25 miljoen mensen tewerkstelt.

De verwachtingen moeten bijgesteld worden, want er werd van uitgegaan dat de toeristische bijdrage aan het bnp weer zou toenemen van 374 miljoen Egyptische pond in 2017 tot 600 miljoen Egyptische pond tegen 2028.

Nieuwe markten worden aangeboord

‘Momenteel helpen de Egyptische autoriteiten de Russische en Oekraïense toeristen om een veilig onderkomen te vinden of om terug in hun land te geraken’, stelt Amr El-Kady, hoofd van de Egyptische dienst voor de bevordering van het toerisme (ETPB). ‘Dit is een problematische periode, maar we slaan ons erdoorheen. We tonen nu dat we niet alleen een toeristische bestemming zijn, maar ook een land dat zorg draagt voor zijn bezoekers in moeilijke tijden.’

De nieuwe markten die het ETPB momenteel aanboort zijn Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Italië en Zwitserland. Dat kan gelukkig weer, nu de restricties op reizen naar Egypte zijn afgeschaft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.