Toerisme overwoekert Dominicaans paradijs

Nieuws

Toerisme overwoekert Dominicaans paradijs

Elizabeth Eames Roebling

16 december 2008

Langs de witte zandstranden van het schiereiland Samana op de Domincaanse Republiek komt een einde aan weer een stukje paradijs. Kapitaalkrachtige toeristen hebben het dorpje Las Terrenas de afgelopen jaren uit zijn voegen doen barsten. Er wordt overal gebouwd, het grondwater raakt vervuild en het koraalrif voor de kust sterft af.

Op de steile hellingen van de bergen achter Las Terrenas staan ontelbaar veel bordjes van vastgoedbedrijven, met prijzen in dollar die een privaat stukje paradijs beloven. In het kleine dorp zijn de vastgoedmakelaars prominent aanwezig. Op het strand staan nieuwe appartementsgebouwen van vier hoog klaar voor nieuwkomers.
Toerisme is een van de sterkhouders van de Dominicaanse economie. Het zogenaamde “immobiliëntoerisme”, nieuwkomers die vakantiehuizen bouwen, was in 2007 goed voor 1,2 miljard euro. Dit getal wordt verondersteld te verdubbelen binnen drie jaar, zegt de Dominicaanse Associatie van Toeristische Immobiliënbedrijven.  
Vijfentwintig jaar geleden leefde Las Terrenas van de visvangst. Volgens plaatselijk kunstenaar Charlie Simon is het dorp er op korte tijd sterk op achteruitgegaan. “Het is niet goed zoveel nieuwe appartementen te zetten”, zegt hij. “Mensen komen hierheen voor een week of twee, en sluiten hun appartement terug af als ze weer naar huis gaan. Of ze zakken af van de hoofdstad voor het weekend, met hun eigen voedsel en alles wat ze nodig hebben. Komt dat het land ten goede? Halen wij daar enig voordeel uit? Neen.”

Onomkeerbare schade

“Las Terrenas is te snel gegroeid op te korte tijd”, vindt Jose Bourget, een Dominicaanse docent die via het internet lesgeeft aan de Universiteit van Maryland. Hij kwam zes jaar geleden in Las Terrenas wonen met zijn gezin. “Mensen hebben gebouwd waar en hoe ze wilden. Velen kregen hun vergunning door ambtenaren om te kopen.”
 
“De schade is onomkeerbaar. De koralen sterven omdat de kwaliteit van het water voor de kust intussen ondermaats. Het grondwater is niet te vertrouwen omdat er te veel septische putten zijn gegraven. Niemand dacht eraan de groei van Las Terrenas binnend e perken te houden”, zeg Bourget. Hoewel: van mei tot oktober werden alle nieuwe bouwprojecten stopgezet op bevel van de lokale toerismeambtenaar. Maar zijn vervanger in de nieuwe gemeenteraad heeft het verbod meteen ongedaan gemaakt.
Onlangs heeft de regering een plan opgesteld voor de ontwikkeling van Las Terrenas, met afgelijnde gebieden voor groene, commerciële en residentiële zones. Het plan werd opgesteld zonder inspraak van de bevolking. “Dit was een gemiste kans voor participatie”, zegt Bourget. “We hadden een lokale discussie kunnen hebben, een focusgroep of vergaderingen in het stadhuis.”

“Ze gebruiken ons land om rijk te worden”

De kunstenaar Simon wordt er bitter van: “De buitenlanders in Las Terrenas komen naar hier om zaken te doen. We zien hier nogal wat jonge mensen uit Frankrijk. Eigenlijk zouden ze daar moeten blijven tot aan hun pensioen. Maar dat doen ze niet, ze komen hierheen met 5000 euro en openen een Frans restaurant waar alle Franse toeristen heentrekken. En onze eethuizen waar je rijst en bonen krijgt, blijven leeg. Ze gebruiken ons land om rijk te worden. En ze kijken neer op ons.”