Toiletten zorgen voor schoon drinkwater in India

In India doen 600 miljoen mensen hun behoefte in het openbaar. Honderd miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Startup SHRI probeert beide problemen op te lossen.

  • denisbin (CC by-nd 2.0) Doordat een groot deeel van de Indiase bevolking haar behoefte in het openbaar doet, raakt water gemakkelijk besmet. De non-profit startup Sanitation and Health Rights in India (SHRI) probeert daar verandering in te brengen. denisbin (CC by-nd 2.0)

Als mensen niet naar het toilet gaan, maar in het openbaar hun behoefte doen, heeft dat veel meer schadelijke gevolgen dan alleen een nare lucht. In India doen 600 miljoen mensen hun ontlasting in het openbaar, vooral op het platteland. Als gevolg raakt water verontreinigd en raken jaarlijks 800.000 mensen ziek. Vrouwen en meisjes worden blootgesteld aan geweld en misbruik als ze een veld in lopen om hun ontlasting te doen. De negatieve effecten van het gebrek aan toiletten kost de Indiase regering jaarlijks 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De non-profit startup Sanitation and Health Rights in India (SHRI) probeert daar verandering in te brengen. SHRI bouwt toiletten die gekoppeld zijn aan een biogas-installatie. Met de daar opgewekte elektriciteit wordt water gefilterd. Het schone drinkwater wordt tegen betaling geleverd aan de gemeenschap. Van de opbrengsten worden de toiletten en installatie onderhouden, door lokale mensen die getraind zijn om dat te doen.

Gaarkeuken

‘Ik ben in 2009 afgestudeerd en begon te werken als ingenieur’, zegt Anoop Jain, oprichter van SHRI. ‘Maar ik was ongelukkig. Dus ik begon geld in te zamelen voor een gaarkeuken voor Tibetaanse vluchtelingen in India waar ik eerder als vrijwilliger gewerkt had.’ Dat ging verbazingwekkend goed. Jain haalde in korte tijd 30.000 dollar op. ‘Ik nam ontslag en ging in India aan de slag, maar ik merkte dat het een zeer gesloten gemeenschap was. Ik zou daar nooit mijn eigen draai kunnen vinden.’

Hij kwam een activiste uit de provincie Bihar tegen die hem vroeg mee te denken over de Indiase gezondheidszorg. In eerste instantie wilden ze samen een gaarkeuken opzetten. ‘Maar toen ik daar eenmaal was, zag ik: er is een groot probleem met sanitatie omdat mensen geen toiletten hebben. Daar wilden we iets mee doen. De vraag was alleen: hoe?’ Uiteindelijk besloot Jain gemeenschapstoiletten te installeren, om kwesties over landeigendom en wie de wc’s mag gebruiken te voorkomen. Inmiddels staan er op vier locaties in Bihar toiletten, op elke plek acht dames- en acht herentoiletten. Die zijn betaald van schenkingen van onder andere Microsoft en The Global Poverty Project.

In eerste instantie wilde Jain de uitwerpselen gebruiken om energie op te wekken, en daarmee batterijen op te laden die de dorpelingen in hun huis konden gebruiken. ‘Het probleem was dat we niet zo goed wisten hoe we dat moesten doen’, zegt hij. Het bleek ook niet de voornaamste wens van de gemeenschap. ‘Ze zeiden ons dat ze het meeste behoefte hadden aan schoon drinkwater, dus dat zijn we gaan doen.’

Eén van de vier gemeenschappelijke toiletgebouwen verkoopt nu water, een tweede volgt spoedig. ‘De andere twee hebben het nog niet nodig, die zijn in de buurt van waterpunten’, zegt Jain.

Overheid pakt het verkeerd aan

Vooralsnog werkt SHRI niet samen met andere ngo’s, maar daar staat Jain wel voor open. Maar hij wil vooral meer samenwerken met Indiase overheden. ‘Ik wil duidelijk maken dat de overheid het gebruik van toiletten moet stimuleren, ze pakken het nu helemaal verkeerd aan.’ Op het moment vergoedt de Indiase overheid een geïnstalleerd toilet van ongeveer 200 euro als mensen die laten bouwen. Maar de armste mensen kunnen geen 200 euro voorschieten, en zijn bovendien bang dat ze het nooit terugzien. ‘De overheid moet dat geld van tevoren beschikbaar stellen’, zegt Jain.

Ondertussen houdt hij zich bezig met het verder uitbreiden van de SHRI-toiletten. ‘We openen binnenkort een locatie in de provincie Jharkhand’, zegt hij. ‘Maar we pakken het rustig aan. Het belangrijkste is dat we aansluiten bij lokale wensen en noden.’

Dit is het derde deel uit een serie van vijf artikelen over sociale startups in de Verenigde Staten.
1/5: Startup mRelief tackelt bureaucratie en helpt arme Amerikanen
2/5: Sunfarmer brengt betrouwbare zonne-energie naar Nepal

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.