Transport is nu Europa’s grootste klimaatprobleem

De klimaatuitstoot van de transportsector is voor het eerst sinds 2007 gegroeid, terwijl die van andere sectoren in de economie gedaald is. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap (EEA). Transport is daarmee de grootste uitstoter in de EU geworden.

  • Allen Watkin (CC BY-SA 2.0) 'Transport is nu zonder enige twijfel het grootste klimaatprobleem van de EU'. Allen Watkin (CC BY-SA 2.0)

De uitstoot van de energiesector, tot voor kort de grootste bron van broeikasgassen, daalde in 2014 met 7,4 procent tot 1.066 ton CO2, dankzij de sluiting van steenkoolcentrales en de bouw van enorme zonne- en windinstallaties overal in Europa. Maar tegelijk steeg de uitstoot van alle transportmethodes samen met 0,6 procent tot 1,153 miljoen ton CO2.

Volgens de cijfers van de EEA steeg de uitstoot uit internationale luchtvaart met 1,6 procent, terwijl de scheepvaart het iets beter deed met een daling van 0,2 procent. Het totale aandeel van transport steeg naar 31 procent van de hele Europese uitstoot van CO2.

Alarmsignaal

‘Deze cijfers moeten een alarmsignaal zijn voor wie denkt dat de EU de uitstoot uit transport onder controle krijgt’, zegt Jos Dings van de actiegroep Transport & Environment (T&E). ‘Transport is nu zonder enige twijfel het grootste klimaatprobleem van de EU’.

T&E noemt de nieuwe data erg belangrijk omdat Brussel eind juli met een strategie op de proppen komt om de Europese economie CO2-arm te maken. Europa zal dan ook een voorstel doen om de uitstoot van sectoren die buiten de emissiehandel vallen met 30 procent te verminderen tegen 2030. ‘De commissie heeft geen andere keuze dan de lidstaten te helpen en met een ambitieuze strategie te komen om het transport efficiënter en elektrischer te maken – met nieuwe standaarden voor auto’s en vrachtwagens tegen 2025’, zegt Dings.

‘Deze trends zijn een duidelijke bedreiging voor de Europese uitstootdoelstellingen’, zegt ook Bill Hemmings van T&E. ‘Ze tonen duidelijk aan dat er dringend nood is aan maatregelen om de uitstoot van de lucht- en scheepvaart aan banden te leggen op Europees niveau. Internationaal transport moet bijdragen aan de Europese klimaatdoelstellingen, net als andere sectoren van de economie.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.