Trawanten Viktor Boet zetten nieuw wapenhandelnetwerk op

Nieuws

Trawanten Viktor Boet zetten nieuw wapenhandelnetwerk op

Carlota Cortes

18 juli 2012

Onderzoek van het Conflict Awareness Project (CAP) heeft een wapenhandelnetwerk blootgelegd dat is opgezet door medeplichtigen van de veroordeelde Russische wapenhandelaar Viktor Boet. Bij het netwerk zijn onder meer bedrijven uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië betrokken.

Dat is gisteren (dinsdag) door het CAP tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Het volledige rapport wordt vandaag gepubliceerd onder de titel ‘Viktor Bout’s Gunrunning Successors: Catch Me if You Can’.

De lijnen van het netwerk lopen naar het eiland Mauritius, dat als centrum van de activiteiten zou dienen. Het doel van de smokkelaars was om toegang te krijgen tot landen zoals Iran, Soedan, de Democratische Republiek Congo, Somalië en mogelijk Syrië, zeggen de onderzoekers.

Kathi Lynn Austin, directeur van het Conflict Awareness Project, leidde het onderzoek en is net terug van een reis naar Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten en Mauritius. Austin, eerder onderzoekster bij de Verenigde Naties, wist de illegale activiteiten bloot te leggen van twee belangrijke handlangers van Boet: Sergej Denisenko en Adrei Kosolapov.

Koopman van de dood

“Veel spelers in dit netwerk hadden een connectie met Viktor Boet. Ze zijn momenteel weer actief in het verschepen van wapens naar oorlogsgebieden”, zei Austin.

Boet, die ook bekend staat als de “koopman van de dood”, is een voormalige Russische luchtmachtofficier die in april veroordeeld werd tot 25 jaar cel voor een poging om wapens en raketten te verkopen aan de Colombiaanse revolutionaire beweging FARC. Zijn handelspartners bleken echter Amerikaanse undercover-agenten.

Deze keer vonden de ongeoorloofde activiteiten plaats op Mauritius, een eiland aan de zuidoost-kust van Afrika. Mauritius ligt op een strategische locatie, als poort tussen Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Ook heerst er een gunstig belastingklimaat en is het er gemakkelijk om bankrekeningen te openen.

Het Denisenko-Kosolapov-netwerk probeerde toestemming te krijgen van de Mauritiaanse regering om vluchten te mogen uitvoeren vanaf Mauritius. De smokkelaars gingen ook een partnerschap aan met een plaatselijk luchtvaartbedrijf dat al een vergunning had, zodat er snel met het werk begonnen kon worden.

“De activiteiten lijken sterk op wat ik eerder heb gezien”, zei Austin. “Ze wilden een gelegenheidsvlag en de mogelijkheid om vluchten uit te voeren.”

Dekmantel

De twee wapenhandelaren zetten een complex netwerk op waarbij bedrijven zoals Avialinx TRD (Verenigde Arabische Emiraten), Gibson & Hills Investment LTD (Mauritius), Superfly Aviation (Mauritius) en Island Air Systems LTD (Mauritius) betrokken waren.

“Ze opereerden onder verschillende dekmantels en met offshore-bankrekeningen om hun werk mogelijk te maken”, zei Austin.

Na gesprekken tussen het CAP, het Departement voor Burgerluchtvaart en het ministerie van Buitenlandse Zaken van Mauritius eerder deze maand, besloten de Mauritiaanse autoriteiten een vergunningaanvraag van Island Air Systems voor luchtoperaties af te wijzen.

“We hebben daarmee een smokkeloperatie vanuit Mauritius kunnen voorkomen”, zei Austin. “Maar het is aan verschillende regeringen om direct actie te ondernemen en dit wereldwijde netwerk te ontmantelen”

Amerikaanse piloten

Denisenko en Kosolapov mogen de VS niet in, maar probeerden dit te omzeilen door Amerikaanse piloten en dienstverleners in te zetten. Denisenko zou er uiteindelijk in geslaagd zijn via het Finse bedrijf Alandia Air een lease-overeenkomst aan te gaan en een vliegtuig te leasen van het Amerikaanse bedrijf C&L Aerospace in Maine.

Het Amerikaanse bedrijf stelt in het rapport niet te hebben stilgestaan bij de mogelijkheid dat het om illegale activiteiten kon gaan.

Het Conflict Awareness Project heeft de informatie overgedragen aan de Amerikaanse ambassade op Mauritius, maar er is aansluitend nog contact geweest met de Amerikaanse overheid.

“We hebben een illegale activiteit in de VS blootgelegd en het is nu verder een zaak voor onderzoek en justitie”, licht Austin toe.