Ornitologen maken zich zorgen

Trekvogels schatten klimaatverandering niet goed in

public domain (CC0)

 

Onderzoekers van de Kansas State University namen migratiegegevens van vijf vogelsoorten aan de Amerikaanse westkust onder de loep. De gegevens gaan tot 22 jaar terug in de tijd.

In die twee decennia blijkt het migratiegedrag behoorlijk veranderd te zijn. In de lente migreren ze steeds vroeger, in de herfst steeds later. Zowel in lente als herfst loopt het verschil op tot meer dan twee dagen.

Voedselvoorraden mislopen

In een derde van de gevallen was die gewijzigde timing een gevolg van het gewijzigde klimaat. Dat kan erop wijzen dat sommige soorten zich relatief makkelijk aanpassen aan het veranderende klimaat, zeggen de onderzoekers.

Maar voor de twee onderzochte soorten die over een lange afstand migreren, de dwerglijster en de mangrovezanger, blijken die verschillen veel kleiner te zijn en was de link met het klimaat veel minder uitgesproken.

Dat baart de ornithologen zorgen, want wanneer trekvogels te vroeg of te laat op hun bestemming arriveren kunnen ze belangrijke voedselvoorraden mislopen.

‘Er zijn steeds meer bewijzen dat vogels die over lange afstand migreren zich mogelijk minder goed aanpassen aan snelle milieuveranderingen’, zegt Brett Sandercock, die het onderzoek leidde.

Voor definitieve conclusies is nog meer onderzoek nodig, zegt hij.

De studie verscheen in het vakblad The Condor: Ornithological Applications.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift