Trekvogels schatten klimaatverandering niet goed in

Nieuws

Ornitologen maken zich zorgen

Trekvogels schatten klimaatverandering niet goed in

Trekvogels schatten klimaatverandering niet goed in
Trekvogels schatten klimaatverandering niet goed in

IPS

06 december 2017

Sommige trekvogels schatten de klimaatverandering niet goed in. Dat baart ornithologen zorgen.

public domain (CC0)

public domain (CC0)​

Onderzoekers van de Kansas State University namen migratiegegevens van vijf vogelsoorten aan de Amerikaanse westkust onder de loep. De gegevens gaan tot 22 jaar terug in de tijd.

In die twee decennia blijkt het migratiegedrag behoorlijk veranderd te zijn. In de lente migreren ze steeds vroeger, in de herfst steeds later. Zowel in lente als herfst loopt het verschil op tot meer dan twee dagen.

Voedselvoorraden mislopen

In een derde van de gevallen was die gewijzigde timing een gevolg van het gewijzigde klimaat. Dat kan erop wijzen dat sommige soorten zich relatief makkelijk aanpassen aan het veranderende klimaat, zeggen de onderzoekers.

Maar voor de twee onderzochte soorten die over een lange afstand migreren, de dwerglijster en de mangrovezanger, blijken die verschillen veel kleiner te zijn en was de link met het klimaat veel minder uitgesproken.

Dat baart de ornithologen zorgen, want wanneer trekvogels te vroeg of te laat op hun bestemming arriveren kunnen ze belangrijke voedselvoorraden mislopen.

‘Er zijn steeds meer bewijzen dat vogels die over lange afstand migreren zich mogelijk minder goed aanpassen aan snelle milieuveranderingen’, zegt Brett Sandercock, die het onderzoek leidde.

Voor definitieve conclusies is nog meer onderzoek nodig, zegt hij.

De studie verscheen in het vakblad The Condor: Ornithological Applications.