Tripoli-regering grote afwezige op ‘belangrijke stap naar vrede’ in Libië

In Marokko hebben verschillende partijen in de Libische burgeroorlog een voorlopig vredesakkoord getekend onder bemiddeling van de VN. Grote afwezige is echter het Algemeen Nationaal Congres, de rivaliserende regering in Tripoli.  

  • CC UN Photo/Iason Foounten (CC BY-NC-ND 2.0) Het akkoord is een belangrijke stap op de weg naar vrede. CC UN Photo/Iason Foounten (CC BY-NC-ND 2.0)
  • CC UN Photo/Jean-Marc Ferré (CC BY-NC-ND 2.0) UNSMIL-hoofd Bernardino León houdt de deur voor GNC open. CC UN Photo/Jean-Marc Ferré (CC BY-NC-ND 2.0)

In het Marokkaanse kuststadje Skhirat zijn de fundamenten van een vredesakkoord voor Libië gelegd. Regionale en lokale leiders ondertekenen een VN-vredesplan na maanden van onderhandelingen. Het akkoord voorziet dat de onderhandelende partijen een premier en vice-premiers kiezen, die op hun beurt een nationale eenheidsregering moeten aanstellen.

‘Vandaag is een belangrijke stap gezet op het pad naar vrede en stabiliteit in Libië.’ Federica Mogherini, Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlands Zaken van de EU, liet zich in een statement optimistisch uit over het akkoord. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon kijkt uit naar ‘een spoedige afsluiting van het volledige akkoord en de implementatie ervan.’

Twee regeringen in conflict

Sinds juni 2014 strijden in Libië twee regeringen om de macht. De partij Raad van Afgevaardigden is gevestigd in de oostelijke stad Tobroek en geniet internationale erkenning. Daar tegenover staat het parlement in Tripoli, het Algemeen Nationaal Congres (GNC).  Naast de twee regeringen en hun milities probeert ook Islamitische Staat voet aan grond te krijgen in het land.

Het GNC krijgt steun van een groep islamitische milities en moslimbroeders

De regering in Tripoli zat mee aan de onderhandelingstafel, maar verwierp het VN-voorstel op 7 juli omdat ze zich niet voldoende vertegenwoordigd vond. ‘Wij zijn bereid tot verdere onderhandelingen, maar begrijpen niet waarom iedereen zich zo haast om te tekenen als niet alle partijen het eens zijn,’ zei GNC-afgevaardigde Mowafaq Hawas aan Reuters.

Het GNC kwam in augustus 2012 aan de macht na de eerste vrije verkiezingen sinds de afzetting van kolonel Kadhafi. Na twee jaar van geweld tussen verschillende milities en een mislukte staatsgreep door het Libische leger verloor GNC de vervroegde verkiezingen in 2014. De partij aanvaardde dat verlies echter niet en nam na een belegering van meer dan een maand Tripoli in, waar het een nieuw parlement vormde. Het GNC krijgt steun van de zogenaamde Dageraad-coalitie, een groep islamitische milities en moslimbroeders.

‘De deur blijft open’

Het aanhoudende geweld in het land heeft ervoor gezorgd dat al meer dan 434.000 mensen moesten vluchten. Bij geweld in Benghazi vielen volgens UNSMIL, de VN-steunmissie in het land, afgelopen week opnieuw zeker tien burgerdoden.

De afgelopen week vielen opnieuw zeker tien burgerdoden

Bernardino León, het hoofd van UNSMIL, zegt dat de VN en de internationale gemeenschap zullen samenwerken met Libië om het land er politiek en economisch terug bovenop te helpen. Eerder lieten onder andere de VS en het Verenigd Koninkrijk weten dat ze enkel militaire steun zouden verlenen als er  een eenheidsregering kwam.

Voor León is het nog niet te laat voor het GNC om zich aan te sluiten bij het akkoord: ‘De deur blijft open voor hen die ervoor kozen er vandaag niet bij te zijn.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.