Tropisch regenwoud redden door lianen te snoeien

Nieuws

Tropisch regenwoud redden door lianen te snoeien

 Tropisch regenwoud redden door lianen te snoeien
 Tropisch regenwoud redden door lianen te snoeien

IPS

02 augustus 2016

Tropische bossen die beschadigd zijn door houtkap zouden zich veel sneller kunnen herstellen met een simpele ingreep, stelt nieuw onderzoek. Als de groei van lianen in toom wordt gehouden, regenereert het woud tot zeven keer sneller.

In wouden waar de meest winstgevende bomen gekapt zijn, nemen de snelgroeiende lianen vaak meteen de beschikbare ruimte in. Nieuwe zaailingen worden daarbij verdrongen en het herstel van het woud verloopt daardoor veel minder snel.

Grotere biomassa, grote diversiteit

Wetenschappers in Groot-Brittannië en Tanzania testten daarom of het beheer van lianen het herstel kan versnellen. Tijdens proeven in het Magombera woud in Tanzania werden de lianen twee maal per jaar gesnoeid.

De resultaten bleken indrukwekkend. De biomassa van het woud groeide op die plekken tot 765 procent sneller aan, zonder dat de diversiteit van het woud werd aangetast.

Lianen snoeien lijkt daardoor een veel efficiëntere manier van bosherstel dan de aanplant van bomen, besluiten de onderzoekers. Het helpt de bomen sneller groeien, leidt tot een meer natuurlijke mix van soorten en is veel goedkoper.

Dat is belangrijk nieuws in de strijd tegen de klimaatverandering, want snelgroeiende wouden nemen ook veel meer CO2 op.

Niet alle lianen snoeien

De studie, in het African Journal of Ecology, verwijst ook naar proeven in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De bevindingen kunnen wereldwijd erg belangrijk zijn, want naar schatting 60 procent van de overblijvende tropische bossen zijn aangetast door houtkap.

Naar schatting 5,4 miljoen vierkante kilometer is geschikt voor herstel.

‘We pleiten er natuurlijk niet voor om alle lianen te verwijderen uit het woud, dat zou verschrikkelijk zijn’, zegt hoofdauteur Andrew Marshall van de Universiteit van York.

‘Lianen zijn een belangrijk onderdeel van de ecologie. Maar als we ze tijdelijk snoeien, groeien de bomen sneller, met meer nieuwe zaailingen die minder afsterven, waardoor de biomassa in het woud toeneemt.’

De onderzoekers willen nu nagaan voor welke boomsoorten de methode het beste werkt.