Trump en terrorisme beheersen nieuws in VS

Terrorisme en Donald Trump beheersten in het afgelopen jaar het nieuws in de Verenigde Staten, blijkt uit het laatste Tyndall Report. De klimaatverandering kreeg relatief weinig aandacht.

  • Gage Skidmore / Flickr (CC by-sa 2.0) Donals Trump tijdens de Conservatieve Political Action Conference (CPAC) in 2011 Gage Skidmore / Flickr (CC by-sa 2.0)

Bij de Amerikaanse nieuwszenders overheerste in de buitenlandberichtgeving terrorisme en de oorlogen in het Midden-Oosten. In de binnenlandse berichtgeving haalden de presidentscampagne van Donald Trump en het bloedbad in San Bernardino vorige maand (dat geïnspireerd zou zijn door de Islamistische Staat), de meeste zendtijd.

Zoals bijna elk jaar sinds de aanslagen van 9/11, kwamen Latijns-Amerika, Afrika en Oost-Azië (inclusief China, Japan en de Korea’s) er bekaaid af. Aan de opwarming van de aarde werd alleen kort aandacht besteed naar aanleiding van de klimaattop vorige maand in Parijs. Maar die top viel samen met het bloedbad in San Bernardino, dat acht keer zo veel aandacht kreeg.

De dood van de leeuw Cecil in Zimbabwe was groot nieuws in de VS, maar los daarvan leek Afrika ten zuiden van de Sahara niet te hebben bestaan in 2015.

Andrew Tyndall, uitgever van het rapport , zegt dat in 2015 de verscheidenheid in nieuwsverhalen in de VS vooral “bijzonder beperkt” was op het gebied van buitenlandberichtgeving. ‘Slechts weinig van deze verhalen hadden geen link met terrorisme of het Midden-Oosten. Europa was wel uitgebreid in het nieuws, maar die berichtgeving concentreerde zich rond Charlie Hebdo, de vluchtelingencrisis en de Bataclan-aanslag in Parijs. Die verhalen houden allemaal verband met het Midden-Oosten.’

De dood van de leeuw Cecil in Zimbabwe was groot nieuws in de VS, maar los daarvan leek Afrika ten zuiden van de Sahara niet te hebben bestaan in 2015.

China buiten beeld

Tyndall analyseert al sinds 1988 het avondnieuws van drie grote Amerikaanse nieuwszenders, ABC, CBS en NBC. Zijn bevindingen worden beschouwd als de meest gezaghebbende bron van publieke informatie over de nieuwsvoorziening in de VS.

De top vijf van onderwerpen, inclusief binnenlandse nieuwsverhalen, bestond vorig jaar uit het winterweer (377 minuten), de campagne van Donald Trump (327 minuten), de schietpartij in San Bernardino (237 minuten), de Islamitische Staat in het Midden-Oosten (220 minuten) en de aanslagen bij de Bataclan-concertzaal in Parijs (188 minuten). In de top-20 stonden ook het pausbezoek aan Cuba en de Verenigde Staten en de nucleaire overeenkomst met Iran.

De vijf meest gecoverde buitenlandverhalen waren na de Islamitische Staat in het Midden-Oosten en de Bataclan-aanslag in Parijs, de vluchtelingenproblematiek in Europa (174 minuten), het pausbezoek aan Cuba en de VS (142 minuten), de Syrische politiek (136 minuten) en het Iraanse nucleaire programma (132 minuten).

Opvallend is dat in de top-20 niets voorkomt over China, inclusief de economische problemen in het land

Opvallend is dat in de top-20 niets voorkomt over China, inclusief de economische problemen in het land, de spanningen in de Zuid-Chinese Zee, de problemen met het minderheden en het milieu, en over de rest van Oost-Azië. Cuba was prominent in het nieuws, maar daarnaast was er nauwelijks aandacht voor Latijns-Amerika. Wat Afrika betreft kwam berichtgeving over terrorisme door Boko Haram of andere extremistische groepen nauwelijks in beeld.

Ook Afghanistan haalde met in totaal 25 minuten zendtijd in 2015 de top-20 niet. De verwoestende oorlog in Jemen kreeg 32 minuten aandacht, 10 minuten meer dan het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Nieuws volgt de politiek

Tyndall zegt in een reactie op de bevindingen dat Jemen logistiek gezien een ingewikkeld land is om te coveren. Hetzelfde geldt voor groepen als Boko Haram en al-Shabaab in Afrika.

‘De journalistiek reageert op initiatieven van het Pentagon, en neemt niet zozeer de rol op zich om het publiek te informeren’

Dat Oost-Azië nauwelijks aandacht kreeg, heeft volgens hem te maken met het feit dat doorgaans niet door de redactie bepaald wordt wat nieuws is, maar dat de redactie de politiek volgt.

‘De journalistiek reageert op initiatieven van het Pentagon, en neemt niet zozeer de rol op zich om het publiek te informeren voorafgaand aan een debat over een een bepaald onderwerp.’

Hij zegt wel verrast te zijn over de afwezigheid van Afrika in de berichtgeving, met uitzondering van de leeuw Cecil. ‘Gezien de populariteit van onderwerpen als terrorisme en islamitische opstanden, zou je meer aandacht verwachten voor Boko Haram en Al-Shabaab.’

In 2015 waren er verder geen grotere inspanningen zichtbaar dan in voorgaande jaren om weergebeurtenissen te koppelen aan de klimaatverandering. ‘Daar heb ik geen bewijs van gevonden. Ten eerste omdat geleidelijke weergebeurtenissen zoals de droogte in Californië en El Nino, minder aandacht kregen dan extreme, plotselinge gebeurtenissen zoals stormen, tornado’s, bosbranden en overstromingen. Ten tweede omdat de klimaattop in Parijs onderbelicht is gebleven omdat hij samenviel met het bloedbad in San Bernardino.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.