Trump loopt in maar Clinton blijft aan kop in swingstaten

Nieuws

Trump loopt in maar Clinton blijft aan kop in swingstaten

Trump loopt in maar Clinton blijft aan kop in swingstaten
Trump loopt in maar Clinton blijft aan kop in swingstaten

IPS

09 september 2016

Donald Trump kruipt in nationale peilingen dichter naar Hillary Clinton toe, maar die laatste maakt volgens experts nog altijd de meeste kans om te winnen.

Over slechts twee maanden vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Na de conventies van de Republikeinen en Democraten afgelopen zomer had Clinton nationaal gezien een voorsprong op Trump van gemiddeld 8 procentpunt. Sindsdien was haar strategie simpel: niets zeggen, laat Trump zichzelf maar in de problemen werken.

Maar de laatste weken loopt Trump in de nationale peilingen weer in op Clinton. Haar voorsprong is nu gemiddeld over alle verschillende peilingen nog maar 3 tot 5 procentpunt.

Toch voorspelt de invloedrijke blog FiveThirtyEight van Nate Silver dat Clinton nog altijd een kans van 69,8 procent heeft om te winnen in november. New York Times geeft haar zelfs een kans van 81 procent. Clinton ligt namelijk voor op Trump in een aantal cruciale swingstaten.

Swingstaten

In de VS wordt de president niet gekozen op het aantal stemmen, maar op kiesmannen. Elke staat heeft een aantal kiesmannen (die in verhouding staan tot het aantal inwoners van de staat). Wie in een staat de meerderheid van de stemmen krijgt, wint alle kiesmannen van die staat. Een kandidaat heeft 270 kiesmannen nodig om te winnen.

Op Iowa na, staat Clinton op dit moment in al die swingstaten op een lichte voorsprong.

Sommige staten, zoals Californië (55 kiesmannen) gaan altijd naar de Democraten. Andere, zoals Texas (38) gaan altijd naar de Republikeinen. Dan is er een handvol staten die beide kanten op kunnen.

Dit jaar zijn dat volgens Politico: Ohio (18), Pennsylvania (20), Florida (29), North Carolina (15), Virginia (13), New Hampshire (4), Michigan (16), Wisconsin (10), Iowa (6), Colorado (9) en Nevada (6).

Op Iowa na, staat Clinton op dit moment in al die staten op een lichte voorsprong. Als er volgens FiveThirtyEight nu verkiezingen zouden zijn, zou Clinton 307,5 kiesmannen krijgen en dus president worden.

Wat staat Clinton nog te doen?

Zelfs als Clinton haar voorsprong in een aantal swingstaten verliest, hoeft ze nog niet te vrezen, schrijft Andrew Prokop van Vox.

Clinton heeft al 201 kiesmannen waar ze sowieso op kan rekenen, dus hoeft ze maar drie dingen te doen.

Ten eerste: Wisconsin en Michigan vasthouden. Dat zijn oude industriële staten met hoge werkloosheid. Trump kan er in spelen op onvrede over de aantrekkende economie, die in deze staten geen banen oplevert.

Ten tweede: Colorado en Virginia winnen. Het zijn twee staten met een groeiende niet-blanke bevolking en blanke hoger opgeleiden. Twee doelgroepen waar Trump moeite mee heeft.

Tenslotte: win New Hampshire en Pennsylvania. Daarmee zou Clinton op 273 komen.