Tsjetsenen stemmen voor ongewisse toekomst

Nieuws

Tsjetsenen stemmen voor ongewisse toekomst

Kester Kenn Klomegah

24 november 2005

De parlementsverkiezingen die voor 27 november gepland staan in Tsjetsjenië, markeren het laatste stadium van een vredesplan van het Kremlin voor de door oorlog geteisterde republiek. Ondertussen gaat het geweld in de noordelijke Kaukasus door.

Het vredesproces begon in 2003, nadat de bevolking van Tsjetsjenië zich in een omstreden referendum uitsprak voor behoud van zijn plaats in de Russische Federatie. President Vladimir Poetin kondigde na het referendum het einde van al meer dan tien jaar durende bloedige oorlog aan. De Russische regering hoopt dat de verkiezingen zullen leiden tot de installatie van politieke organen die stabiliteit en economische herstel in de regio bevorderen.

Tien politieke partijen hebben kandidaten naar voren geschoven, zegt Ismail Baikhanov, voorzitter van de Tsjetsjeense Kiescommissie. In totaal doen 265 kandidaten mee. Vijfenzestig voor een Raad van de Republiek en 200 voor het parlement.

Het parlement zal bestaan uit twintig afgevaardigden die gekozen worden van partijlijsten en twintig anderen uit kiesdistricten met afzonderlijk mandaat. In de Raad van de Republiek, een orgaan binnen het parlement, vertegenwoordigt elk van de achttien afgevaardigden een Tsjetsjeens district.

De afgelopen jaren gaven 7.000 rebellen hun strijd op om weer een vreedzaam leven te gaan leiden, verklaarde de Tsjetsjeense president Alu Alkhanov deze week tijdens een persconferentie in Moskou. Alkhanov beloofde eerlijke verkiezingen. We streven naar vreedzame verkiezingen en we zijn bereid om waarnemers van internationale organisaties toe te laten.

Veel mensen twijfelen echter of de verkiezingen van 27 november veel verandering zullen brengen in het geweld dat nog steeds woedt in Tsjetsjenië. Het Memorial Human Rights Centre, een Russische niet-gouvernementele organisatie, zei recent in een verklaring dat de verkiezingen hoogstwaarschijnlijk weinig zullen bijdragen aan vrede in de noordelijke Kaukasus. Het voortdurende geweld zorgt er volgens de organisatie voor dat de verkiezingen onmogelijk vrij en eerlijk kunnen verlopen. Ook zouden niet alle politieke richtingen, inclusief de separatisten, evenveel vrijheid hebben zich te profileren

Hoewel aan de mensenrechtenschendingen niet direct een einde zal komen, zetten de verkiezingen Tsjetsjenië wel in de internationale schijnwerpers, zegt Victoria Webb, onderzoekers van Amnesty International. De Russische autoriteiten lijken met succes de strijd tegen het terrorisme aan te wenden om de internationale kritiek op het optreden in de noordelijke Kaukasus de mond te snoeren, zegt Webb. Ze benoemen de situatie in Tsjetsjenië niet als een conflictsituatie, maar als een operatie tegen het terrorisme.

De Europese commissaris voor de Mensenrechten, voor de Raad van Europa, Alvaro Gil-Robles, zegt dat de Europese Raad de verkiezingen in Tsjetsjenië nauw zal volgen. Gil-Robles zei in een interview met het Russische persbureau Interfax dat de de verkiezingen een zaak van Europese waarden en Tsjetsjeense democratische ontwikkeling zijn. De verkiezingen markeren volgens hem het begin van een democratisch proces, aangestuurd door het Tsjetsjeense leiderschap.

De Europese Unie heeft aangekondigd 20 miljoen euro te investeren in gezondheidszorg, onderwijs en kleinschalige economische ontwikkeling in Tsjetsjenië, Ingoesjetië en Noord-Ossetië. (JS/MM)