Energie opwekken uit de golfslag van de zee

Turkije zet licht op groen voor schone energie uit grootste golfslagcentrale ter wereld

© Eco Wave Power

 

Het Zweedse bedrijf Eco Wave Power en het Turkse Ordu Energji hebben een overeenkomst gesloten over een proefproject om energie op te wekken uit de golfslag van de zee. De bedoeling is om uiteindelijk de grootste golfslagcentrale ter wereld bouwen.

Als de pilot levensvatbaar blijkt zal Eco Wave Power (EWP) de eerste golfslagcentrale van Turkije bouwen die op het net wordt aangesloten. De totale waarde: 150 miljoen dollar. Na de voltooiing wordt het project in de Turkse provincie Ordu het grootste ter wereld, met een capaciteit van 77 megawatt schone energie, louter door de golven van de zee.

Golfbrekers

Ordu Energji stelt negen potentieel geschikte golfbrekers voor een periode van 25 jaar ter beschikking van Eco Wave Power dat er de energiecentrale mag bouwen en beheren. Het zal de opgewekte energie ook mogen verkopen volgens overeengekomen productiequota.

Mustafa Kemal Macit, de ceo van Ordu Enerji, erkende bij de ondertekening het belang van golfslagenergie in het licht van de transitie naar 100 procent schone energie. ‘De hele bevolking van Ordu is opgetogen om het potentieel van de golven van de zee binnenkort te zien omgezet worden als een onuitputtelijke bron van energie’, zei hij.

Eco Wave Power ontwikkelt een gepatenteerde, kostenefficiënte technologie met als doel om schone energie op te wekken uit de golfslag van zeeën en oceanen. Het bedrijf heeft momenteel al lopende projecten in Gibraltar, in de haven van Jaffa (Israël) en start weldra aan de bouw van een centrale in de haven van Los Angeles (VS).

In dit filmpje legt de ceo van EWP de werking van de technologie uit.

Update, 31 december 2022

Het gaat om een golfslagcentrale, en dus geen getijdencentrale zoals we eerder publiceerden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift