Turkmenistan wil Iran overtroeven met Kaspische vloot

Nieuws

Turkmenistan wil Iran overtroeven met Kaspische vloot

Joshua Kucera

13 juli 2012

Turkmenistan is hard op weg de Iraanse marine voorbij te streven op de olierijke Kaspische Zee. Het land wil na Rusland de sterkste zeemacht worden.

Als het gaat om de wapenwedloop in de regio kan de Turkmeense leider Gurbanguly Berdymuchamedov niet worden beticht van navelstaarderij. Hij ondersteunt zijn aanspraken op belangrijke delen van de zee met steeds meer vuurkracht.

Tweede plek

Rusland is vanouds de onbetwiste leider van de regio, maar de andere buurlanden — Azerbeidzjan, Iran, Kazachstan en Turkmenistan – strijden om de tweede plek. Die positie bezette Iran tot op heden. Iran vormt een groot obstakel voor een regionaal verdrag dat grootschalige ontginning van de olie- en gasvelden mogelijk zou maken, doordat het 20 procent van de zee claimt. Volgens de anderen zou Iran tevreden moeten zijn met 13 procent.

Iran bouwt intussen een onbekend aantal “lichte onderzeeërs”, meldde het semi-officiële persbureau Fars afgelopen maand. Maar ook Turkmenistan is zich aan het bewapenen, blijkt uit een reportage van de Natsionalnaya Oborona, een belangrijk Russisch defensietijdschrift.

Korvetten

Afgelopen jaar heeft het land twee korvetten van de Molniyaklasse gekocht met bijbehorende raketsystemen. Het zijn twee van de zwaarst bewapende schepen op de zee. Turkmenistan is van plan er nog drie te kopen.

“Iran is leidend als het gaat om de hoeveelheid schepen, maar in slagkracht heeft Turkmenistan het al ingehaald”, aldus het artikel. Dat zegt niet direct alles, maar het laat wel zien in welke richting de verhoudingen zich ontwikkelen. Turkmenistan heeft ook twee nieuwe Turkse patrouilleboten gekocht en is in een “snel tempo” nieuwe infrastructuur en een nieuwe zeebasis aan het bouwen.

Uit berichten die zijn vrijgegeven door Wikileaks blijkt dat president Berdymuchamedov in 2007 heeft gesproken met de Amerikaanse legerleiding over assistentie, om zo minder afhankelijk te worden van de Russen. Ook blijkt dat Turkmenistan heeft gezocht naar overtollig defensiematerieel uit de VS.

Overigens blijkt uit een ander Wikileaksbericht dat Rusland, en in mindere mate Turkije, nog steeds de eerste plek is waar het land zijn wapens vandaan haalt. De VS speelt wat dat betreft niet meer dan een secundaire rol in de Kaspische ontwikkelingen.