Twee olielekken op een week in de VS


Nana Van de Poel
03 april 2013
In de Verenigde Staten is Exxon Mobil momenteel druk bezig met het opkuisen van zijn recentste olielek. De scheur in de Pegasus-pijplijn van de oliegigant werd vorige week vrijdag 29 maart ontdekt in de staat Arkansas, nabij het stadje Mayflower. Het incident betekende het tweede olielek op een week tijd in de Verenigde Staten, en dat op een gevoelig moment. De Amerikaanse overheid beslist binnenkort over het lot van de nieuwe Keystone XL- pijplijn.
Ruwe olie uit Canada
De Pegasus-pijplijn van Exxon kan dagelijks 90.000 vaten olie van Patoka in Illinois naar Nederland in Jefferson County , Texas voeren. Wanneer het lek op vrijdagnamiddag ontdekt werd, werd de pijplijn voorlopig afgesloten en 22 huizen werden geëvacueerd. Exxon, dat vorige week een boete van 1,7 miljoen euro te slikken kreeg voor een lek in de Yellowstone River in 2011, zei niet te kunnen zeggen hoeveel olie er exact weggelopen is. Wel zeker is dat opkuisteams sinds maandag 12.000 vaten aan olie en water hebben teruggewonnen.
Exxon bevestigde in The Guardian dat de pijpleiding Canadese “Wabasca” aardolie transporteerde, een ruwe olie die verdund wordt zodat ze vlot door de pijpleidingen kan stromen. Dat soort olie wordt geproduceerd uit de bitumen die te vinden zijn in teerzanden, waar Canada rijk aan is.
Ontsporing in Minnesota
Het lek in de Pegasus-pijplijn was niet het enige incident met Canadese ruwe olie vorige week. Op woensdag ontspoorde er al een trein van de Canadian Pacific Railway (CPR) in Minnesota met hetzelfde soort olie aan boord. Daarbij ging minstens 56.000 liter verloren.
In de voorbije drie jaar kende het ruwe olietransport via de spoorwegen een enorme groei in de Verenigde Staten. Sommige experts menen dat deze manier van transport een hoger risico tot lekken met zich meebrengt. ‘Het is goede business voor de spoorwegen en slechte veiligheid voor het publiek’, vertrouwde Jim Hall, transportatieconsulent en voormalig voorzitter van de nationale vervoersveiligheidsraad toe aan The Huffington Post. Toch is het de eerste keer sinds de exponentiële groei van de sector dat een groot lek als dit voorkomt.
Omstreden nieuwe pijpleiding
Beide incidenten komen op een zeer ongelukkig moment voor de olie-industrie. De Amerikaanse overheid buigt zich namelijk net over de goedkeuring van het Keystone XL-project van TransCanada Corporation. Het Noord-Amerikaanse energiebedrijf wil een pijpleiding bouwen die per dag meer dan 800.000 vaten olie van Canada naar de Golfkust zou voeren. Het project is niet zonder controverse. Sommige milieudeskundigen maken zich zorgen over het groeiende transport van de Canadese ruwe olie, die bijtender zou zijn dan gewone olie en dus de pijplijnen sneller zou aantasten.