Goede handhygiëne is een belangrijke voorwaarde voor scholen om veilig te kunnen openen

In twee op de vijf scholen kunnen kinderen hun handen niet wassen

Susanne Jutzeler, suju-foto / Pixabay

Nu scholen wereldwijd de opstart van het nieuwe schooljaar bekijken, blijkt uit de meest recente gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef dat 43 procent van de scholen in 2019 geen degelijke voorzieningen had waar kinderen hun handen konden wassen met water en zeep. Een derde van die kinderen woont in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Goede handhygiëne is een belangrijke voorwaarde voor scholen om veilig te kunnen openen, nu de COVID-19-pandemie nog niet geweken is.  

‘We moeten prioriteit geven aan het onderwijs, en dat wil zeggen dat scholen moeten heropenen, met toegang tot handhygiëne, schoon drinkwater en veilige sanitaire voorzieningen.’

‘Wereldwijd zijn scholen gesloten sinds het uitbreken van COVID-19. Dit vormde een ongekende uitdaging voor het onderwijs en het welzijn van kinderen’, zegt Henrietta Fore, uitvoerend directeur van Unicef.

‘We moeten prioriteit geven aan het onderwijs, en dat wil zeggen dat scholen moeten heropenen, met toegang tot handhygiëne, schoon drinkwater en veilige sanitaire voorzieningen.’

818 miljoen kinderen

Volgens het rapport hebben echter 818 miljoen kinderen vandaag niet de mogelijkheid om hun handen te wassen op school. Hierdoor lopen ze een verhoogd risico op COVID-19 en andere overdraagbare ziekten.

Meer dan een derde van deze kinderen (295 miljoen) komt uit Afrika ten zuiden van de Sahara. In de zogeheten “minst ontwikkelde landen” (onder meer Nepal, Burkina Faso, Madagaskar, Malawi, Tanzania en Haïti) zijn 7 op de 10 scholen niet in orde met elementaire sanitaire voorzieningen of water.

In West-Europa is meer dan 90 procent van de scholen in orde, stelt de WHO.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift