Twee vliegen in één klap met drijvende zonnepanelen

Het Chinese Solar Power gaat drijvende zonnepanelen bouwen in de VS en Mexico. Ze produceren niet alleen energie, ze helpen ook het water in reservoirs op peil te houden bij droogte.

  • Sandia Labs (CC BY-NC-ND 2.0) Zonne-energie zit in de lift in de VS. Vorig jaar kwam er 6,3 gigawatt bij, dit jaar wordt 9 gigawatt verwacht. Sandia Labs (CC BY-NC-ND 2.0)

De drijvende zonnepanelen zijn vooral bedoeld voor waterreservoirs en irrigatiekanalen. In tijden van droogte bieden ze een belangrijk bijkomend voordeel. Ze vermijden dat het schaarse water in de reservoirs en kanalen verdampt. Dat komt doordat ze zelf de warmte absorberen en in energie omzetten.

Bij langdurige warmte kunnen de panelen ook de groei van algen in het water vertragen, zegt de producent.

Californië

Door de aanhoudende droogte zitten de Californische reservoirs onder de helft van hun normale peil.

Solar Power, een bedrijf uit Shanghai, gaat voor het project een joint venture aan met Aqua Clean Energy. Er zijn plannen voor drijvende zonnepanelen in Californië, Arizona, New Mexico en Texas in de VS en in Mexico. Alles samen gaat het om een capaciteit van 50 megawatt.

‘Deze technologie genereert niet alleen schone zonne-energie, het helpt ook het water te behouden in regio’s waar het waterpeil kritiek is zoals het zuidwesten van de VS, en vooral Californië, dat nu al voor het vierde jaar op rij droogte kent’, zegt Peng Xiaofeng, voorzitter van Solar Power.

Door de aanhoudende droogte zitten de Californische reservoirs onder de helft van hun normale peil. In verschillende zones dreigt watertekort.

Zonne-energie zit in de lift in de VS. Vorig jaar kwam er 6,3 gigawatt bij, dit jaar wordt 9 gigawatt verwacht.

Het idee van drijvende zonnepanelen is niet nieuw. Zo kwamen Noorse ingenieurs vorige week met het concept op de proppen om drijvende eilanden van zonnepanelen op zee te maken. Zo’n eiland, dat uit zeshoekige platformen bestaat, kan een capaciteit van 2 megawatt hebben. Door eilanden aan elkaar te koppelen kan men tot 50 megawatt gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.