Twijfel over Amerikaanse Afghanistanstrategie neemt toe
Jim Lobe
11 juni 2010
Terwijl de Amerikaanse strategie tegen de Taliban officieel nog succesvol wordt genoemd, begint de twijfel daarover steeds meer toe te nemen – ook in de hoogste kringen.
De regering-Obama heeft het afgelopen jaar twintigduizend extra troepen gestuurd om de betwiste gebieden in het zuiden en oosten van het land op de Taliban te veroveren. Anoniem geven verschillende hoge functionarissen echter toe dat de veelbesproken nieuwe strategie van “zuiveren, vasthouden en bouwen” niet als gepland verloopt.
Slachtoffers
Woensdag kwamen vier Amerikaanse soldaten om toen hun helikopter door de Taliban werd neergehaald in Helmand, in het zuiden, wat het totaal aan NAVO-slachtoffers deze week al op 23 brengt en in 2010 op 251, aldus de onafhankelijke website iCasualties.
“Het enige dat de bevolking van geen van onze bondgenoten accepteert”, zei niemand minder dan defensieminister Robert Gates woensdag, “is de perceptie van een patstelling waarin we jonge mensen verliezen.” Hij was in Brussel om NAVO-landen te houden aan hun beloftes van meer troepen. “Wij allemaal moeten dit jaar nog laten zien dat onze strategie op schema ligt.”
Obama wil eind van het jaar een grote evaluatie van de strategie, waarin de troepen vanaf juli 2011 zouden moeten vertrekken.
Twijfel
Intussen loopt de steun voor zijn strategie onder het publiek aanzienlijk terug. Niet alleen vindt meer dan de helft van de Amerikanen dat de oorlog “het vechten niet waard is”, volgens peilingen van de Washington Post/ABC News, ook in hoge militaire en diplomatieke kringen nemen de twijfels toe, om verschillende redenen.
Eén van die redenen is president Hamid Karzai, die al eerder door de mand was gevallen met zijn corruptie en verkiezingsfraude, maar dit weekend ook nog eens een minister en een inlichtingenbaas ontsloeg omdat ze het niet eens waren met zijn pogingen om toenadering tot de Taliban te zoeken – ook in westerse ogen een gruwel.
Het is echter de vraag hoe onverstandig het werkelijk is van Karzai. De Amerikaanse pogingen om het strategische landbouwgebied Marja, in het zuiden, te veroveren, lijken immers jammerlijk te mislukken. Generaal Stanley McChrystal, de commandant van het Amerikaanse leger, noemde het afgelopen maand zelfs een “bloedende zweer”.
Het is het leger wel gelukt om de regio te “zuiveren” van de Taliban, maar niet om er goede autoriteiten op te bouwen. De politie wordt gewantrouwd en er zijn weinig goede ambtenaren met de Amerikanen meegekomen. Het tegenoffensief is daarom in sommige regio’s alweer ingezet en uit onderzoek blijkt dat de bevolking zelf ook steeds meer anti-NAVO wordt. Voor de plannen van Washington om hetzelfde te doen in de belangrijke stad Kandahar is dat ronduit slecht nieuws.