Ugandese organisaties pakken aids aan met ‘Echte Liefde Wacht’

Nieuws

Ugandese organisaties pakken aids aan met ‘Echte Liefde Wacht’

Evelyn Kiapi Matsamura

16 mei 2006

Het nieuwste middel in de strijd tegen de verspreiding van het HIV-virus is de 'Echte Liefde Wacht'-club. Onder het motto 'seksueel zuiver tot mijn eerste huwelijksnacht' hebben al duizenden Ugandese studenten hun engagement tegenover God, zichzelf, hun familie en hun land onderschreven. Toch is er meer nodig dan beloftes alleen in een land waar vrouwenrechten zo goed als onbestaand zijn.

De clubs bevinden zich vooral in en rond de hoofdstad Kampala. Family Life Network, de ngo achter het initiatief, wil op die manier de morele standaard van Uganda naar een hoger niveau tillen. Degene die de belofte aangaan krijgen een ‘onthoudingskaart’.

Stephen Langa, directeur van Family Life Network, schat dat er op een jaar tijd al meer dan 13.000 studenten van de middelbare school lid zijn van een ‘Echte Liefde Wacht’ club.

In de jaren tachtig en negentig was Uganda een van de landen met de meeste nieuwe HIV besmettingen en AIDS slachtoffers. Onder meer als gevolg van het triumviraat Onthouding - Geloof - Condoom (OGC) kwam daar de laatste jaren verandering in. Zo daalde het aantal HIV besmettingen in het begin van de jaren negentig van twintig procent naar vijf procent vandaag. Volgens specialisten een gevolg van de veilig vrijen campagne van de overheid die condooms promoot.

Onder meer door de ‘Echte Liefde Wacht’ clubs komt de nadruk nu meer te liggen op onthouding dan condoomgebruik. Tot grote ergernis van verschillende vrouwengroeperingen. “Als feministe ben ik ervan overtuigd dat het onthoudingsprogramma geen rekening houdt met de realiteiten in dit land”, zegt Salome Nakaweesi Kimbugwe, coördinatrice van het Oegandees Vrouwennetwerk (UWONET).

“De seksualiteit van vrouwen in dit land wordt volledig gedomineerd door de mannen. Als een vrouw zelf niet kan beslissen wanneer, waar en met wie ze seks heeft, doet het er niet toe of ze al dan niet een onthouding nastreeft.”
Zo trainen sengas, tantes die tieners inwijden in de geheimen van de seksuele technieken, in centraal- en oost-Uganda meisjes vanaf dertien jaar om op alle mogelijke momenten ontvankelijk te zijn.

“Afzien van seks?”, vraagt een verbaasde Ida Nakabugo uit een buitenwijk van Kampala, “Hoe moet ik dat doen? Mijn man slaat me het huis uit.” Als moeder van drie is ze er ook ten stelligste van overtuigd dat alle mannen hun vrouwen bedriegen. HIV is daarbij één van de risico’s van het huwelijk.

“Het wordt tijd dat de regering werk maakt van de gezinswet. Die wet adresseert polygamie, bruidschatten, verkrachtingen binnen het huwelijk en genitale verminkingen”, zegt Kimbugwe van UWONET. “Na meer dan tien jaar debat mag die wet eindelijk eens uitgevoerd worden.” (SH/MM)