Uitbraak cholera in Irak

Nieuws

Uitbraak cholera in Irak

Stijn Cools

10 september 2008

De gevaarlijke infectieziekte cholera heeft al verschillende dodelijke slachtoffers geëist in Irak. De overheid heeft een serie maatregelen genomen. Die zouden echter niet voldoen.

Volgens de meest recente gegevens van het Iraakse ministerie van Volksgezondheid zijn er 107 gevallen van cholera vastgesteld in de centrale en zuidelijke delen van het land. Met name de provincies Baghdad, Babel en Karbala kampen met de ziekte. Het aantal doden wil het ministerie niet meedelen. De Iraakse krant Azzaman maakt melding van veertien dodelijke slachtoffers.
Op 20 augustus werd een eerste drager van de Vibrio cholerae-bacterie ontdekt in de Misan-provincie. De WHO (World Health Organisation) stelde vervolgens besmettingen vast in achtereenvolgens Baghdad, Babel en Karbala. Besmet water is verantwoordelijk voor de snelle overdracht van de ziekte.
Woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid Ihssan Jaafar deelde zaterdag mee dat “teams van het ministerie 24 uur per dag en zeven dagen per week alle gebieden controleren en ieder geval van cholera onmiddellijk behandelen. Er zijn ook 540 miljoen waterzuiveringstabletten geïmporteerd en daarvan zijn er al tientallen miljoenen onder de bevolking verdeeld.”

Informeren

De aanpak van het ministerie van Volksgezondheid en de WHO is zowel gericht op voorkomen als genezen. Door posters, televisieprogramma’s en informatieteams wordt de bevolking ingelicht over de gevaarlijke infectieziekte. Tegelijkertijd wordt in de getroffen regio’s het water gezuiverd met chloridetabletten. Cholerapatiënten krijgen een behandeling met antibiotica.
Jaafar beweert dat door de informatiecampagne van de overheid de bevolking nu veel meer weet over cholera. ”Mensen gaan onmiddellijk naar een ziekenhuis als ze iets gewaar worden. Dat heeft al veel doden voorkomen.”
In een gesprek met het IRIN-nieuwsagentschap ontkent Zuhair Al Khafaji, medewerker van de dienst volksgezondheid in de getroffen provincie Babel, echter dat de bevolking goed op de hoogte is van de ziekte. “Er worden elke dag meer en meer gevallen van cholera vastgesteld omdat veel mensen geen aandacht besteden aan de richtlijnen van de overheid. Ze blijven drinken uit de rivier zonder waterzuiveringstabletten te gebruiken.”
Al Khafaji haalt nog een heikel punt aan: “De chloride die gebruikt wordt om water te zuiveren was vervallen. Het is nu wachten op nieuwe waterzuiveringstabletten die wel werken.” Jordanië en Koeweit hebben alvast aangekondigd de invoer van bepaalde Iraakse voedselproducten te verbieden de komende maanden.

Kritiek

Vanuit Iraakse academische hoek weerklinkt er felle kritiek op de overheid. Die zou de cholera-epidemie aanpakken zonder het eigenlijke probleem op te lossen. Oorzaak van een verspreiding van cholera ligt bij besmet water. Volgens de critici moet de overheid dringend werk maken van de verwaarloosde waterleidingen. Ook moeten de bestaande waterzuiveringsinstallaties opgeknapt worden.
De voorzitter van de parlementaire volksgezondheidscommissie Nawzad Rifaat beschuldigt de overheid ervan de echte cijfers over de cholera-uitbarsting achter te houden. Rifaat vreest dat de ziekte ondertussen epidemische proporties heeft aangenomen. Een aantal parlementsleden maakt melding van meer dan 1000 doden, volgens de krant Azzaman.
Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt de mogelijkheid te klacht in te dienen tegen iedereen die valse cijfers verspreidt. De voorzitter van het parlementaire comité voor Cultuur en Media Mohammed Al Khazaali klaagt er echter over dat de overheid de burgers niet correct informeert. Volgens hem draagt het uitblijven van begrijpelijke en objectieve berichtgeving in de nationale media alleen maar bij tot het verdere verspreiden van de ziekte.
Cholera is een gevaarlijke infectieziekte die overgedragen wordt door water. Waterige diarree en braken zijn de belangrijkste symptomen. Cholerapatiënten verliezen hierdoor veel vocht en kunnen sterven.