Uitputting grondwater verhoogt kans op aardbevingen in Californië

Nieuws

Uitputting grondwater verhoogt kans op aardbevingen in Californië

Uitputting grondwater verhoogt kans op aardbevingen in Californië
Uitputting grondwater verhoogt kans op aardbevingen in Californië

IPS

21 mei 2014

De uitputting van de grondwaterlagen in Californië heeft niet alleen belangrijke gevolgen voor de industrie en de landbouw, maar kan ook leiden tot meer seismische activiteit, blijkt uit nieuw onderzoek in Nature.

Dankzij een netwerk van gps-apparatuur in Californië maten de geologen een jaarlijkse stijging van de Sierra Nevada en het kustgebergte met 1 tot 3 millimeter. Die stijging loopt gelijk met de uitputting van de grondwaterlagen in de “Central Valley”, het gebied tussen de twee bergketens. Daar wordt al tien jaar lang meer grondwater opgepompt dan er kan aangevuld worden.

De wetenschappers ontdekten twee trends. In de late zomer en vroege lente regent het elk jaar minder en gebruiken mensen meer water. Tijdens diezelfde periode “pieken” de bergketens. Tegelijk is er een trend op lange termijn: de bergen groeien gestaag naarmate de grondlagen worden uitgeput.

Aardbevingen

Maar belangrijker is dat de snelle en diepgaande impact op het grondwaterniveau de druk op de beruchte San Andreas breuklijn kan veranderen, waarschuwen de onderzoekers. Ze ontdekten immers dat minuscule aardbevingen gelijke tred houden met de jaarlijkse veranderingen in watergebruik. Een afname van het waterniveau in de San Joaquin vallei leidt tot een afname van de druk op de San Andreas lijn, en dat verhoogt het risico op aardbevingen.

“Andere studies hebben al aangetoond dat de San Andreas lijn gevoelig is voor kleinschalige drukveranderingen”, zegt hoofdonderzoeker Colin Amos van de Western Washington University. “Vroeger dachten we dat ze het gevolg waren van neerslag of andere oorzaken. Maar ons onderzoek toont nu aan dat het aanhoudend verlies van grondwater en de opwaartse druk die daardoor ontstaat, ook kan bijdragen tot die drukveranderingen.”

Amos benadrukt dat het onderzoek niet op een correlatie wijst tussen grondwatervermindering en grotere kans op een ernstige aardbeving. “Maar het echte belang van dit onderzoek is dat we een potentiële link aantonen tussen menselijke activiteit en vervormingen in de aardkorst” zegt hij. “Dit zijn vragen waar geologen al een tijd mee worstelen, en het is een echte openbaring te denken dat mensen aan de oorzaak kunnen liggen.”