Uitstoot methaan piekt vooral door olie- en gaswinning


IPS
16 maart 2016
De belangrijkste schuldige voor de recente piek in de methaanuitstoot is bekend. Volgens Duits onderzoek is dat de olie- en aardgaswinning in het noordelijke halfrond.
De uitstoot van het broeikasgas methaan stagneerde rond 2000, maar in 2007 begonnen de methaanconcentraties in de atmosfeer opnieuw toe te nemen. Een duidelijke oorzaak was er niet.
Nu zeggen klimaatwetenschappers van het Instituut voor Technologie in Karlsruhe dat minstens 40 procent van de recente methaanpiek toe te schrijven is aan de olie- en aardgaswinning.
Noordelijk halfrond
De onderzoekers deden metingen op verschillende hoogtes, vanaf de grond tot de hoogste lagen van de atmosfeer, over een lange periode.
De metingen vonden plaatsen op de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland, en in het Nieuw-Zeelandse Lauder. Op basis van de sterke verschillen in de resultaten van beide plaatsen besluiten de onderzoekers dat de olie- en gaswinning in het noordelijke halfrond de belangrijkste schuldige zijn.
Veeteelt
Methaan is een broeikasgas dat tientallen keren krachtiger is dan het bekendere CO2, maar sneller afbreekt in de atmosfeer.
Wat het precieze aandeel is van andere mogelijke oorzaken, zoals de draslanden en de veeteelt, wordt nog onderzocht.
Verenigde Staten
De VS zijn verantwoordelijk voor 30 tot 60 procent van de wereldwijde groei in methaanuitstoot sinds 2002, stelde een studie van de Harvard-universiteit vorige maand al.
De auteurs deden daarin geen uitspraken over de precieze oorzaak maar wezen er wel op dat de groeiende uitstoot zich vooral in het centrum van het land voordoet en gelijkloopt met de snelle opmars van de schaliegasindustrie. De Duitse studie lijkt dat nu te bevestigen.
Het Amerikaanse milieuagentschap EPA wil de methaanuitstoot van de sector aan banden leggen en werkt aan nieuwe regels die de uitstoot met bijna de helft moeten verminderen tegen 2025.
Schaliegas
De voorbije jaren bleek al uit verschillende lokale studies dat bij de schaliegaswinning veel meer methaan kan vrijkomen dan doorgaans wordt aangenomen. In 2014 al vlogen wetenschappers met een meetvliegtuig boven schaliegasbronnen. Ze stelden er een veel grotere uitstoot vast dan de metingen op de grond deden vermoeden.
En eind vorig jaar nog ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Vermont dat de barsten die gevormd worden bij het splijten van rotsgesteente een verbinding kunnen vormen met verlaten olie- en gasbronnen. Als die bronnen niet goed gedicht zijn, kan het methaan zich een weg banen naar de oppervlakte.
De nieuwe studie verscheen in het vakblad Atmospheric Chemistry and Physics.