UNDP-rapport toont rampzalige gevolgen van aids in Afrika

Nieuws

UNDP-rapport toont rampzalige gevolgen van aids in Afrika

Ann De Ron

15 juli 2004

Aids heeft de gemiddelde levensverwachting in vele landen ten zuiden van de Sahara doen dalen tot 40 jaar of minder, en is de oorzaak van de achteruitgang van de algemene menselijke ontwikkelingsindicatoren in dertien landen uit de regio. Dat stelt het vandaag (donderdag) in Brussel voorgestelde rapport van de UNDP, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

In twintig landen boert het ontwikkelingsniveau sinds 1990 achteruit, en daarvan liggen er dertien in Afrika bezuiden de Sahara. De decennia voordien daalde bijna geen enkel land in het klassement. De voornaamste boosdoener van de huidige ommekeer is HIV/aids, zo bevestigt de UNDP.

Een pasgeboren baby in Angola, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Lesotho, Mozambique, Sierra Leone, Swaziland, Zambia of Zimbabwe heeft een levensverwachting van ten hoogste 40 jaar. In Botswana en Swaziland is intussen meer dan een op drie mensen tussen 15 en 49 jaar besmet met HIV/aids.

De index van het menselijk ontwikkelingsniveau wordt volgens de huidige cijfers (gebaseerd op 2002) nog steeds aangevoerd door Noorwegen. Nederland prijkt op de vijfde en België op de zesde plek op 177. Nederland stond volgens de cijfers uit 2000 op de zevende plaats en wipt deze keer over België, dat terugzakte van de vierde plaats en ook Canada moet laten voorgaan. In absolute cijfers boekten beide landen echter vooruitgang en blijven voor op bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Ons hoge welvaartsniveau blijft totaal onvergelijkbaar met de toestand in de meeste landen ter wereld.