Unesco lanceert update over seksuele voorlichting

UNESCO (CC BY-SA 3.0 IGO)

Tien jaar na de eerste editie verschijnt een volledig ge-update versie van de Gids voor Seksuele Voorlichting. Die is bestemd voor beleidsmakers wereldwijd en legt de nadruk op verstaanbare seksuele opvoeding die aanzet tot veilige seks en een beleving daarvan met respect voor mensenrechten en gelijkheid tussen man en vrouw.

De gids is bedoeld om beleidsmakers te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun nationale programma’s over seksuele voorlichting voor kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar.

‘De Internationale Technische Gids voor Seksuele Voorlichting is gebaseerd op de laatste nieuwe wetenschappelijke inzichten en situeert seksuele opvoeding binnen het kader van mensenrechten en gendergelijkheid’, zegt Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco.

‘De publicatie bevordert het leren over seksualiteit en relaties op een positieve manier en is gericht op het belang van jongeren. De gids dient als ondersteuning voor nationale autoriteiten om programma’s te ontwerpen die een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van jongeren.’

Verantwoordelijk seksueel gedrag

Een evaluatie van de huidige status van seksuele voorlichting wereldwijd toont aan dat goede seksuele voorlichting jongeren helpt om meer verantwoordelijk gedrag aan te nemen inzake seksualiteit en ook essentieel is om problemen zoals schooluitval en tienerzwangerschappen terug te dringen.

In sommige delen van de wereld weten twee op drie meisjes niet wat hen overkomt als ze beginnen te menstrueren.

Seksuele voorlichting is een noodzaak, stelt de gids, omdat in sommige delen van de wereld nog steeds twee op drie meisjes niet weten wat hen overkomt als ze beginnen te menstrueren. In deze groep vrouwen is moedersterfte de tweede grootste doodsoorzaak bij 15- tot 19-jarigen.

Voorlichting op het internet

Om critici voor te zijn, stelt Unesco dat de seksuele activiteit van jongeren niet zal toenemen omdat ze ingelicht worden, noch zal seksueel risicogedrag of het voorkomen van geslachtsziektes daardoor toenemen.

De ge-update gids stelt dat er dringend nood is aan goede voorlichtingscampagnes die ook aandacht geven aan de sociale en emotionele aspecten die de overgang van de kindertijd naar de volwassenheid met zich meebrengt. Verder moeten pubers goed weten waar ze terecht kunnen voor anticonceptiemiddelen en wat ze kunnen doen in het geval van een zwangerschap, als ze te maken krijgen met seksueel geweld of vrezen dat ze besmet zijn met een seksueel overdraagbare ziekte.

Ook benadrukt de publicatie dat slechts 34 procent van de jongeren wereldwijd goed op de hoogte is van de risico’s op hiv en aids.

Tenslotte gaat er ook aandacht naar de bedenkelijke kwaliteit van voorlichtingsfilmpjes die jongeren op het internet kunnen vinden en wordt er gewaarschuwd voor het toenemende probleem van cyberpesten.

De nieuwe versie van de gids is een samenwerking van Unesco en Unaids, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), het VN-kinderfonds (Unicef) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.