Unicef vraagt Michel om steun in Kivu

Nieuws

Unicef vraagt Michel om steun in Kivu

Joren Gettemans

23 januari 2008

Daags na zijn terugkeer uit Centraal-Afrika heeft de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel een ontmoeting gehad met Hilde Fradjord Johnson, adjunct-directeur van Unicef en Yves Willemot, directeur van Unicef België. Fjadjord Johnson en Willemot vroegen de minister om steun bij de opvolging van het nieuswe vredesakkoord in de Democratische Republiek Congo (DRC).

Het staakt-het-vuren en de akkoorden tussen de conflictpartijen in Noord-Kivu moeten een einde maken aan maanden van gevechten tussen het Congolese leger, het soldaten van rebellenleider Nkunda, lokale Mai-Maimilities en Rwandese Huturebellen.
Fradjord Johnson van Unicef verklaarde na het gesprek dat ze erg tevreden is met de steun die Unicef krijgt van België voor het werk in Kivu. Volgens Fradjord Johnson is Unicef dankzij de steun van België en Canada één van de grootste, zo niet de grootste hulporganisatie in de regio.
En die steun is broodnodig, want volgens Fradjord Johnson is de humanitaire situatie in de regio uitermate ernstig. Het aantal binnenlandse vluchtelingen wordt er op 400.000 geschat, en tijdens de onlusten vormden aanrandingen een doelbewust oorlogswapen. Hoewel er geen concrete cijfers zijn, had Fradjord Johnson het over tienduizenden aanrandingen. In ongeveer 20 procent van de gevallen zijn de slachtoffers kinderen.
 
Fradjord Johnson en Willemot vroegen de minister om Congo bij te staan bij de ordehandhaving in de regio. “Het vredesakkoord heeft geen kans op slagen als de veiligheid in het gebied niet wordt verbeterd,” zegt Fradjord Johnson. Als er vrede is, moeten de voormalige rebellen volgens Fradjord Johnson snel opgenomen worden in een structuur. Anders zal er snel weer oorlog uitbreken. “De veiligheid in de regio hangt af van de VN-vredestroepen enerzijds en van de Congolese politie en het leger anderzijds”, zegt ze. “Maar de Congolese regering heeft steun nodig en precies daar kan België helpen. De opvolging na het tekenen van de akkoorden is cruciaal om de vrede een kans te geven en nieuwe gruweldaden te vermijden.”