Schoolsluitingen hebben grote impact op kinderen

Unicef: Wereldwijd grote onderwijsachterstand door corona

Allison Shelley for EDUimages (CC BY-NC 2.0)

Gesloten scholen leiden tot leerachterstanden en grote mentale problemen bij kinderen en jongeren. Wereldwijd gaan nog steeds meer dan 635 miljoen leerlingen niet of maar deels naar school door corona, waarschuwt kinderrechtenorganisatie Unicef.

Hier moet zo snel mogelijk verandering in komen, stelt de kinderrechtenorganisatie in een nieuw rapport: scholen moeten open en er is intensieve begeleiding nodig om de achterstanden in te halen.

‘Maart markeert twee jaar van COVID-19-gerelateerde verstoringen van het wereldwijde onderwijs. We zien een bijna onoverkomelijk niveau van verlies in het onderwijs van kinderen’, zegt Robert Jenkins, hoofd onderwijs bij Unicef. ‘Hoewel we een einde moeten maken aan de leeronderbrekingen, is scholen heropenen alleen niet genoeg. Studenten hebben intensieve ondersteuning nodig om het verloren onderwijs in te halen. Scholen moeten ook verder gaan dan alleen lesgeven om de mentale en fysieke gezondheid en sociale ontwikkeling van kinderen weer op te bouwen.’

Basisvaardigheden

Kinderen zijn de basisvaardigheden voor rekenen en lezen kwijtgeraakt, stelt Unicef verder. Wereldwijd heeft de verstoring van het onderwijs ertoe geleid dat miljoenen kinderen minder hebben geleerd dan als ze in de klas hadden gezeten. Het aantal tienjarigen dat moeite heeft met eenvoudige teksten lezen of begrijpen is gestegen, van 53 procent vóór de crisis naar 70 procent.

‘We zien een bijna onoverkomelijk niveau van verlies in het onderwijs van kinderen.’

Jongere en gemarginaliseerde kinderen lijden het grootste verlies, volgens Unicef. In lage- en middeninkomenslanden zijn de leerachterstanden groot.

Geestelijke gezondheid

De gevolgen van schoolsluitingen nemen toe. Naast leerachterstanden hebben schoolsluitingen gevolgen gehad voor de geestelijke gezondheid van kinderen. Ook is voor veel kinderen het risico op misbruik groter geworden en de toegang tot een vaste en dagelijkse maaltijd belemmerd.

Er is groeiend bewijs dat COVID-19 in sterke mate gevoelens van angst en depressie heeft veroorzaakt bij kinderen en jongeren. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat meisjes, adolescenten en mensen die op het platteland wonen, hierop het grootste risico lopen.

Enkele cijfers in het kort:

  • Volgens schattingen hebben basisschoolkinderen in Ethiopië maar 30 tot 40 procent van de wiskundestof geleerd in vergelijking met een normaal schooljaar.
  • In de Verenigde Staten zijn de achterstanden ook groot, bijvoorbeeld in Texas, Colorado, Virginia en Maryland. In Texas zit twee derde van de leerlingen in groep 5 onder het gemiddelde met wiskunde in 2021.
  • In delen van Brazilië zitten drie van de vier kinderen in groep 4 onder het gemiddelde leesniveau. Een op de tien studenten op de middelbare school zegt niet terug naar school te gaan als de scholen weer openen.
  • In Zuid-Afrika lopen leerlingen driekwart tot een heel schooljaar achter. Zo’n 400.000 tot 500.000 studenten zijn tussen maart 2020 en juli 2021 volledig gestopt met school.
  • In Bangladesh komt een op de tien meisjes van 12 tot 15 jaar niet meer terug naar school als de scholen weer openen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.