Universiteiten opnieuw geplaagd door rituele moorden
Toye Olori
18 september 2003
De universiteiten in Nigeria worden opnieuw opgeschrikt door ritueel geweld, waarbij aanhangers van occulte sekten mekaar op gruwelijke wijze afmaken. Het is een plaag waar Nigeria al eerder kennis mee maakte en waar de regering hard tegen wil optreden.
Rituele moorden staan sinds vorige maand opnieuw volop in de mediabelangstelling in Nigeria. Aan de staatsuniversiteit van de deelstaat Lagos werd op drie kilometer van de campus een rituele offerplaats ontdekt. Het lichaam van de 24-jarige Peter Adaba, een laatstejaarsstudent Engels, werd er aangetroffen; het hoofd was ontdaan van de ogen en een deel van het lichaam was opengereten. Een aantal studentenleiders troonde de pers mee naar site. Op de plaats van de moord waren stukken kleren, schoenen, handtassen en menselijke botten te zien, een indicatie dat de plaats gebruikt werd voor rituele moorden. De omwonenden disten horrorverhalen op over hoe ze gezien hadden dat, op meer dan één gelegenheid, haveloze en in elkaar getrapte studenten op het terrein werden gebracht.
Eind augustus werd een tweede student neergeschoten door leden van een rivaliserende sekte. De politie heeft de vermoedelijke dader, een ex-student, intussen opgepakt.
Na een gelijkaardige moordpartij op de Obafemi Awolowo-universiteit in het westen van Nigeria, verklaarde de overheid in 1999 de oorlog aan gewelddadige sektes. Er werden harde straffen afgekondigd - ritueel geweld werd bestraft met levenslange opsluiting en deelname aan rituele praktijken stond gelijk met schorsing van de universiteit. Studenten die tot één of andere occulte groep behoorden, zweerden openlijk hun geloof af. Maar de meest fanatieke aanhangers van de traditionele geloofsvormen gingen ondergronds. Sinds het midden van 2001, twee jaar nadat de overheid de strenge maatregelen afkondigde, zouden de occulte sekten opnieuw actief zijn op de meeste campussen en vooral in het zuiden van het land.
De gewelddadige riten kennen vooral aanhangers onder jonge mensen. Tussen 1993 en 2003 verloren minstens 115 studenten hun leven door gewelddadige activiteiten die in verband stonden met het occulte, zo bleek op een hoorzitting over het fenomeen in Benin, de hoofdstad van de deelstaat Edo. Zo’n 665 studenten werden permanent of tijdelijk geschorst van de school of de universiteit omwille van occulte praktijken, zegt organisator Ika Onyechere van het Examination Ethics Project. Onyechere beweert dat de occulte beweging aan een snelle opmars bezig is op middelbare scholen en de universiteiten.
President Olusegun Obasanjo reageerde eerder dit jaar al bezorgd op het geweld aan de universiteiten. In september 2001 sneden leden van een sekte een student aan de Enugu Staatsuniversiteit van Wetenschap en Technologie in het oosten van Nigeria de keel over. Aan de universiteit van Ilorin, in centraal-Nigeria, werden omstreeks dezelfde tijd twee studentes opgepakt op verdenking van deelname aan een reeks rituele moorden die de campus in augustus hadden opgeschrikt. En in het zuiden van het land, aan de universiteit van Benin, braken rellen uit tussen twee rivaliserende sektes. Het geweld nam vorig jaar nog gruwelijker vormen aan toen een student van de Ambrose Alli-universiteit in de deelstaat Edo onthoofd werd door leden van een rivaliserende sekte. Zijn hoofd werd meegenomen en zijn lichaam werd teruggevonden, verminkt door een machete.
De gouverneur van de deelstaat Lagos heeft aangekondigd dat leden van sektes voortaan behandeld worden als criminelen. We kunnen niet toelaten dat onze instellingen een slagveld worden waar vrijelijk bloed vloeit. We zijn vastberaden om vanaf heden alle studenten te elimineren die tot een sekte behoren. Wie betrapt wordt, krijgt de zwaarste straf.
Occulte praktijken zijn over het algemeen vredelievend op het Afrikaanse continent. Contact zoeken met de voorouders is een alom beoefende vorm van spiritualiteit. De rituele moorden waarvan sprake is in Nigeria, worden vaak in verband gebracht met de ifa, de religie van het Yorubavolk.