Uruguay overweegt zelf naar olie te boren op zee

Nieuws

Uruguay overweegt zelf naar olie te boren op zee

Uruguay overweegt zelf naar olie te boren op zee
Uruguay overweegt zelf naar olie te boren op zee

IPS

13 juni 2016

Uruguay overweegt niet langer olie in te voeren maar het zelf te winnen op zee. De verkennende boring is bijna klaar.

Een consortium onder leiding van het Franse Total voert sinds 30 maart een verkennende olieboring uit op 250 kilometer voor de Uruguayaanse kust. Het is op 3400 meter diepte in de zeebodem beginnen boren, in boorput Raya 1, en is ondertussen al 3000 meter dieper gegaan, een wereldrecord.

Alleen maar water

De test moet bepalen of commerciële oliewinning haalbaar is.

Artur Nunes da Silva, de vertegenwoordiger van Total in Uruguay, zei woensdag dat de proefboring over twee weken afgelopen is. De stalen gaan dan voor analyse naar Frankrijk. Pas dan kent men de resultaten.

Een dag later stelden Uruguayaanse media al dat Raya 1 alleen maar water bevatte. Maar dat sluit nog niet uit dat er toch petroleum of gas te vinden is.

Dalende olieprijzen

De val van de olieprijzen heeft de investeringen in de sector wereldwijd fors doen dalen, zeker voor risicovolle projecten als diepzeewinning.

Het dwarsboomde de Uruguayaanse plannen echter niet. ‘Toen de huidige daling van de olieprijzen inzette, waren de meeste contracten al ondertekend’, zegt milieujournalist Victor Bacchetta, redacteur van Observatorio Minero del Uruguay.

De contracten waren een gevolg van het Energieplan 2005-2030 van de overheid. Die wil niet alleen op hernieuwbare energie inzetten maar ook onderzoeken of het land niet zelf gas en olie kan bovenhalen. Vandaag is Uruguay afhankelijk van ingevoerde olie.

Braziliaanse oliewinning

Al in het midden van de vorige eeuw ging Uruguay zelf op zoek naar olie, zegt geologe Ethel Morales, hoogleraar aan Universiteit van de Republiek. Toen deed men proefboringen op land, in de zogeheten Cuenca Norte. In de jaren zeventig zocht men op zee maar dat eindigde in 1976, toen twee boorputten als leeg werden bestempeld.

De nieuwe zoektocht voor de Uruguayaanse kust komt er doordat niet zover daarvandaan Brazilië is gaan boren naar olie. De zuidelijke Atlantische Oceaan trok zo de aandacht van de grote oliebedrijven.

De Braziliaanse en Uruguayaanse olievelden zijn op dezelfde manier ontstaan, alleen zijn ze nadien anders geëvolueerd, zegt Morales.

15 procent kans

Volgens staatsoliebedrijf Ancap, dat de Uruguayaanse zoektocht naar olie coördineert, is er maar 15 procent kans dat oliewinning in diepzee commercieel haalbaar is.

Als de resultaten voor Raya 1 positief uitvallen, zullen in een zone van bijna 7000 vierkante kilometer nog twintig tot dertig putten moeten worden geboord. Behalve Total zijn daar ook het Amerikaanse ExxonMobil en het Noorse Statoil bij betrokken.

Vindt men vooral olie, dan komt dat op een investering van 6 miljard dollar, vindt men vooral gas, dan loopt dat op tot 20 miljard. Tot dusver is al 1 miljard dollar geïnvesteerd.

Het kan tot zes jaar duren voor men echt aan commerciële oliewinning kan doen, zegt Total.