Uruguayaanse scholen verbannen junkfood

Nieuws

Uruguayaanse scholen verbannen junkfood

Uruguayaanse scholen verbannen junkfood
Uruguayaanse scholen verbannen junkfood

Inés Acosta

11 oktober 2012

Schoolkinderen in Uruguay leren dat koekjes, snoep, chips en frisdrank slecht zijn voor hun gezondheid. De autoriteiten overwegen een verbod op ongezond voedsel,  maar laten het voorlopig aan de scholen over om actie te ondernemen.

Vorige maand werd door de Kamer van Afgevaardigden een wet aangenomen die adverteren voor ongezond voedsel in scholen verbiedt. Naar verwachting zal deze wet binnenkort ook worden goedgekeurd door de Senaat.
De wet verbiedt de verkoop van ongezonde producten niet, zegt Javier García, een arts en lid van de Nationale Partij, een oppositiepartij. “De educatieve weg, zonder verbod, heeft mijn voorkeur, omdat de discussie over de wet anders veel langer gaat duren.

Als mensen zich bewust worden van hun slechte eetgewoonten, leren ze vanzelf om gezonder te leven. Voor verkopers van dergelijke producten wordt de winstmarge dan steeds kleiner.”
“Zeventig procent van de doden in Uruguay is een gevolg van chronische niet-overdraagbare ziekten. Het gaat voornamelijk om hart- en vaatziekten, beroerten en kanker. Ongezonde leefgewoonten spelen daar een belangrijke rol in”, zegt hij.

Particuliere scholen

Openbare scholen hebben meestal geen kantine. Kinderen halen het ongezonde voedsel dan ook vaak buiten school, zegt Graciela Moizo, hoofd van het Schoolvoedselprogramma voor Vroeg en Primair Onderwijs.

Via het voedselprogramma krijgt 67 procent van de leerlingen van openbare scholen maaltijden van de overheid, variërend van een snack tot vier maaltijden per dag.
De meeste particuliere scholen hebben wel kantines. “Op deze scholen wordt het meeste junkfood geconsumeerd, omdat kinderen meer geld hebben”, zegt Óscar Gómez, ondersecretaris van het ministerie van Onderwijs en Cultuur.

Chips

Sommige scholen hebben zelf al een verbod ingesteld. “We mogen geen chips en zo meer meer school nemen”, zegt Luciano, een leerling van de Openbare School 124 in Rincón de Melilla, een wijk met wijn- en boomgaarden in het noordwesten van Montevideo. “Dat is echt goed, want als je veel junkfood eet, kun je later ziek worden. Maar soms heb ik er wel erg zin in, en dan haal ik op zondag chips in de winkel”, zegt hij.

Op zijn school is geen kantine. Kinderen nemen al het eten van huis mee. De school heeft sinds vorig jaar junkfood verboden, zegt schoolhoofd Teresa Conti. “Eerst voelden we weerstand bij ouders, maar na een tijdje raakten ze eraan gewend. Ze moeten het wel accepteren, want het is een schoolregel”, zegt ze.