Uw nier of uw leven

Nieuws

Uw nier of uw leven

cm

28 januari 2008

De politie van het Indiase Guargon heeft een illegaal netwerk in orgaanhandel opgerold. De Indiase dokter die aan het hoofd stond van het netwerk is spoorloos. Orgaanhandel is wereldwijd illegaal toch blijft het een lucratieve business door de grote internationale vraag.

De voortvluchtige arts opereerde vanuit een huis in Guargon, een randgemeente van de stad Delhi. Vandaaruit lokte hij arme boeren uit het noorden van India. Eenmaal ter plaatse moesten die een nier afstaan in ruil voor geld. De politie viel het pand binnen na een tip van één van de slachtoffers. Vier medewerkers werden opgepakt. Tegen de arts loopt een arrestatiebevel. Vermoedelijk waren de nieren bestemd voor rijke Indiërs en Westerse klanten.

Overlevingskwestie

De overlevingsdrang van de mens overtreft vaak ethische kwesties. De Aziatische handel in menselijke organen floreert dankzij de grote internationale vraag ernaar. De Europese wachtlijsten voor donororganen blijven groeien en landen zoals India, China of Pakistan bieden snelle alternatieven. De herkomst van de schaarse organen (nieren, lever, hart, longen) en de manier waarop die zijn verkregen, maken daarbij weinig uit.
De grote slachtoffers blijven de donoren zelf. De armsten uit de samenleving worden soms letterlijk beroofd van hun organen zonder het ooit te weten te komen. De arme en onwetende bevolking staat haar organen af tegen, voornamelijk, financiële voorwaarden. Die geldvergoedingen bieden geen langdurige financiële zekerheid. Hoge schulden of een verder verzwakte gezondheid maakt het de bevolking vaak moeilijk om uit de armoede te geraken. De grote verdieners zijn de malafide dokters die grof geld verdienen aan de business.

Europese kwestie

De Nederlandse media berichtten vorige week over Univé, een Nederlands verzekeringskantoor. Het bedrijf had een niertransplantie vergoed ter waarde van 12500 euro hoewel het orgaan uit Pakistan kwam.
Nederland is lid van Eurotransplant, een internationale samenwerkingsorganisatie voor orgaandonatie en transplantaties. Naast de Benelux-landen maken Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië deel uit van de organisatie. Eurotransplant verbiedt de orgaanhandel en elke activiteit die de individuele mensenrechten schendt. Daarnaast verbiedt het om mensen onder druk zet opdat ze donor zouden worden.
Europa heeft vorig jaar het  ELPAT opgericht: Ethical, Legal and Psychosocial Aspects of Organ Transplantation in an European context. Deze Europese instelling moet ethische, juridische en psychosociale kader van orgaantransplantait reguleren..
ELPAT wil het Europese publiek beter informeren over orgaandonatie en transplantatie. Het hoopt op die manier op een toename van het aantal donoren waardoor orgaanhandel overbodig wordt.