Vaginamonologen gaan ondergronds
Antoaneta Bezlova
17 februari 2004
Vagina blijft een taboewoord in China. Op Valentijnsdag werd de enige opvoering van ‘De vaginamonologen’ in Peking verboden, nadat het internationaal vermaarde stuk een week eerder ook in het vooruitstrevende Sjanghai was afgevoerd. Nu staat het stuk pas echt in de belangstelling. De organisatoren uit Sjanghai willen een nieuwe poging wagen in Nanjing. Mensen uit het amateurtoneel oefenen al op een korte versie en binnenkort worden ook DVD-opnames van het stuk op de Chinese markt verwacht.
‘De vaginamonologen’ is een theaterstuk van Eve Ensler uit 1996 over vrouwelijke seksualiteit. Het is in 25 talen vertaald en al in meer dan 40 landen opgevoerd. In het Chinees was het stuk al te zien in Hongkong en Singapore. In de meeste landen zorgen de eerste vertoningen voor ophef.
In Peking was officieel iets misgelopen met de aanvraag van de toelating die voor elk theaterstuk nodig is. De overheid in Sjanghai besliste dat het stuk niet strookt met de “nationale situatie in China.”
Hong Ying, een Chinese auteur die zelf ook al voor controverse heeft gezorgd met vrijmoedige romans, is niet verbaasd. “Het is de titel die het hem doet. Vaginamonologen klinkt gewoon angstaanjagend in de oren van ambtenaren. Ze vrezen dat het woord te veel aandacht zal trekken. Aandacht betekent discussies en misschien zelfs bijeenkomsten; kortom: het betekent problemen.”
Het Chinese woord voor vagina betekent letterlijk ‘de weg naar yin’. Yin staat voor het vrouwelijke principe, tegenover het mannelijke yang. Die tegenstelling vormt een van de basiselementen van de Chinese filosofie, maar toch wordt concreet ingaan op de vrouwelijke seksualiteit in China nog altijd beschouwd als een verwerpelijke gewoonte die vanuit het Westen geïmporteerd is.