Vakbonden betogen tegen de crisis

Nieuws

Vakbonden betogen tegen de crisis

Evert Govaerts

15 mei 2009

Vrijdag 15 mei betoogden op initiatief van het Europees Vakverbond tienduizenden vakbondsleden in Brussel voor een betere aanpak van de crisis en voor een socialer Europa. Een dag eerder was er een gelijkaardige betoging in Madrid en op 16 mei zijn er nog manifestaties gepland in Praag en Berlijn.

Onder het lawaai van rotjes, fanfares en muziekwagens zijn volgens de organisatoren zo’n 50.000 vakbondsleden op straat gekomen om te protesteren tegen de gevolgen van de crisis. Zowel ACV, ABVV en ACLBV en hun Waalse tegenhangers waren aanwezig. Uit internationale hoek viel vooral de grote delegatie van FNV, de belangrijkste Nederlandse vakbondskoepel op. De vakbonden vragen de Europese politici om meer maatregelen te nemen tegen de crisis en werk te maken van een socialer Europa.

Europa staat nergens

Onlangs nam de Belgische overheid al enkele maatregelen om de ontslagen ten gevolge van de crisis aan te pakken. Zo werden er tijdelijke maatregelen goedgekeurd, zoals het instellen van economische werkloosheid voor bedienden, en het toekennen van fiscale voordelen aan bedrijven die overschakelen naar een drie vierde systeem of naar deeltijdse arbeid.
Op Europees vlak zijn er echter nog geen algemene maatregelen genomen. Patrick Govaert van ACV Kempen: “Europa moet meer Europa worden. Nu zijn de lidstaten teveel op zichzelf bezig. Ze nemen individueel maatregelen, maar als Europa staan we nergens. Er is veel kritiek gekomen op het economisch reddingsplan van Obama in de Verenigde Staten, maar hij doet wel iets.”
Govaert klaagt ook aan dat de stem van de vakbonden en de kiezers niet wordt gehoord door de politici. “In Europa komt eigenlijk ook niet echt iemand voor onze standpunten op. De politici zouden naar hun kiezers moeten luisteren. Wij luisteren ook naar onze achterban. Zij zijn misnoegd, en daarom zijn we vandaag hier. De Belgische politici zijn te veel met politiek bezig en te weinig met de kiezers. Ze zijn nog altijd bezig over de regionalisering van bepaalde bevoegdheden.” Hij heeft ook weinig hoop dat dit met de volgende verkiezingen gaat veranderen. “De enige Belgische politicus die voor onze standpunten opkomt, en ik durf het bijna niet zeggen, is Guy Verhofstadt. Yves Leterme belooft wel veel, maar ik heb van hem nog geen concrete voorstellen gehoord.”

De Internationale

De voorstellen die Govaert in gedachten heeft, zijn socialistisch getint en houden eigenlijk een totale hervorming van het huidige economische model in. “Er is duidelijk iets mis met hoe het nu werkt. Ik las vanmorgen dat de overheid KBC weeral uit de nood moet helpen. De overheid is het wanbeleid aan de top van de banksector ook beu. Er is duidelijk nog altijd te weinig controle op de banken. Dit moet verholpen worden. Er moet een nieuw Europees economisch beleid gevoerd worden en er moet een soort centrale instelling komen die de banken en de economie controleert.”
In de verte weerklinkt De Internationale door de luidsprekers van de muziekwagen van FGTB/ABVV Brussel. Tine van Rompuy van PVDA+ probeert stemmen te ronselen aan de kant van de betoging. Of ze die ook vindt bij de duizenden aanwezige vakbondsmilitanten, zal op 7 juni blijken.