Valse auto-onderdelen laten Algerijnen in de steek

Nieuws

Valse auto-onderdelen laten Algerijnen in de steek

Kaci Racelma

13 februari 2006

Het Algerijnse wegennet is een slachtveld. Vorig jaar kwamen in het Noord-Afrikaanse land ruim 2.000 mensen om bij verkeersongevallen; in 2003 en 2004 lag de dodentol nog hoger. Roekeloos rijgedrag en versleten auto’s zijn niet de enige oorzaken. Veel chauffeurs trappen in kritieke situaties door hun remmen omdat hun auto valse wisselstukken kreeg.

Ondanks een duidelijke daling in vergelijking met de voorbije jaren, zijn de recente statistieken over het aantal verkeersongevallen in Algerije nog altijd schrikbarend. De eerste negen maanden van vorig jaar stierven er 1.558 mensen in het Algerijnse verkeer. Algerije behoort tot de vier landen met het minst veilige verkeer ter wereld.

Valse remmen, schokdempers en koppelingen zijn een belangrijke oorzaak van de vaak spectaculaire ongevallen op de Algerijnse wegen, zegt Ammi Hocine, een mecanicien uit het Noord-Algerijnse Kabylië die ook autokeuringen uitvoert. Ze zijn soms zo goed nagemaakt dat je het verschil niet ziet. Maar vaak weigeren de zwarte wisselstukken onverwachts dienst.

Ik ben op het nippertje aan de dood ontsnapt, vertelt Rachid Marzouk, een 33-jarige chauffeur uit Algiers. Opeens merkte ik dat de remmen het niet meer deden. In een reflex heb ik mijn auto nog met de handrem tot staan kunnen brengen.

Ammar Zahem, een distributeur van wisselstukken, geeft toe dat zelfs vaklui in de luren worden gelegd. Volgens hem kunnen alleen exclusieve distributielicenties soelaas bieden. Maar hij geeft toe dat zoiets onhaalbaar is in een land met zoveel kleine autowerkplaatsen en aanbieders van auto-onderdelen. Autokeurder Hocine is van oordeel dat alleen een doorgedreven controle van onderdelen die te koop worden aangeboden, de plaag kan indammen.

Het probleem is dat originele onderdelen erg duur zijn voor de gemiddelde Algerijn. Algerije heeft zelf geen auto-industrie; alle originele onderdelen moeten worden ingevoerd. Iedereen grijpt graag naar goedkopere alternatieven, al is de kans groot dat het om vervalsingen gaat.

De wetgever doet wat hij kan om de Algerijnse wegen veiliger te maken. Sinds 2004 moeten auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, jaarlijks gekeurd worden. Daders van zware verkeersovertredingen kunnen sinds 2004 onmiddellijk hun rijbewijs kwijtspelen voor een periode van zes maanden tot één jaar.

Het probleem van de nagemaakte wisselstukken komt stilaan ook in het blikveld van de overheid. De nationale gendarmerie heeft al voorgesteld de handel in wisselstukken beter te gaan controleren. Dat wordt wel een hele klus. Na schoonheidsproducten zijn wisselstukken de meest nagemaakte producten op de Algerijnse markt, weet Abdellah Ghrieb, de directeur van de Nationale Instelling voor Autokeuringen. (PD)