Veel Afrikaanse steden meten luchtvervuiling niet

Nieuws

Veel Afrikaanse steden meten luchtvervuiling niet

Veel Afrikaanse steden meten luchtvervuiling niet
Veel Afrikaanse steden meten luchtvervuiling niet

IPS

20 mei 2016

Van China en India is bekend dat ze met een ernstig probleem van luchtvervuiling kampen. Veel minder bekend zijn de luchtkwaliteitsproblemen in een groeiend aantal steden in Afrika, waar gegevens over pollutie vaak ontbreken.

Niet enkel China en India kampen met een gigantisch probleem van luchtvervuiling. Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van vorige week bleek dat 98 procent van de steden in ontwikkelingslanden niet voldoet aan de gezondheidsstandaarden van de WHO.

Terwijl de meeste steden waar de luchtkwaliteit werd gemeten slechte resultaten moeten voorleggen, zijn er veel andere steden waar zulke gegevens gewoon niet worden verzameld. ‘We weten dat er wereldwijd erg veel steden zijn met een slechte luchtkwaliteit waarvan meetgegevens gewoon niet beschikbaar zijn’, zegt Maria Neira, directeur van de afdeling Volksgezondheid en Milieu binnen de WHO.

Zeven miljoen doden

De database van de WHO bevat momenteel gegevens over de luchtkwaliteit van 3000 steden. Van de steden met meer dan honderdduizend inwoners in lage en middeninkomenlanden, voldoet 98 procent niet aan de gezondheidsstandaarden van de WHO. In landen met een hoog inkomen is dat 56 procent.

‘Het gebrek aan data is een echte belemmering voor het begrip van de luchtkwaliteit in Afrika’

Volgens de WHO veroorzaakt luchtvervuiling zeven miljoen doden per jaar. Een groot probleem is dat er grote hiaten zijn in de meetgegevens. Vooral voor Afrika zijn er slechts beperkte data beschikbaar. ‘Het gebrek aan data is een echte belemmering voor het begrip van de luchtkwaliteit in Afrika’, zegt Eloïse Marais van Harvard University.

Snelle verstedelijking

‘De resultaten van het WHO-rapport benadrukken de dringende behoefte aan een duurzame controle van de luchtkwaliteit’, zegt Marais. “Bijzondere aandacht is nodig voor de snelle verstedelijking van een aantal Afrikaanse steden zoals Kinshasa in de Democratische Republiek Congo, Luanda in Angola, Lagos en Ibadan in Nigeria, Nairobi in Kenia en Addis Abeba in Ethiopië.”

‘De impact van de luchtvervuiling in China en India is natuurlijk groter dan die van andere landen, omdat deze landen allebei meer dan een miljard inwoners tellen’, zegt Deborah Seligsohn van de Universiteit van California in San Diego. China (1,3 miljard inwoners) en India (1,2 miljard) hebben apart meer inwoners dan de 1,1 miljard inwoners van alle Afrikaanse landen samen.

‘Ook het feit dat Chinezen en Indiërs hoge energie-eisen hebben en deze landen veel dichtbevolkte steden tellen, draagt bij aan de hoge pollutie’, zegt Seligsohn.

Fijnstof

‘De inspanningen die China levert om de luchtkwaliteit te verbeteren, kunnen echter nuttige informatie verschaffen voor andere ontwikkelingslanden’, zegt ze. ‘China heeft ook de metingen van fijnstof sterk verbeterd, en dat is belangrijk om de uiteindelijke impact van de luchtvervuiling op de gezondheid van de mens te kunnen bepalen. Het fijnstof dringt immers door tot in de longen en het bloed, terwijl grote stofdeeltjes veelal worden opgehoest en via het neusslijm worden verwijderd uit het lichaam.’

De wereldwijde verstedelijking en de daarbij horende luchtvervuiling zal een van de grootste uitdagingen vormen voor de toekomst. ‘Het is een grote zorg binnen de gezondheidssector, want het aantal mensen dat erdoor sterft neemt toe’, zegt Seligsohn.

‘Het aantal mensen dat ziek wordt of sterft aan vervuild water hebben we eindelijk beter onder controle. De toenemende verstedelijking van de wereld, de uitbreiding van de industrie en het groeiende aantal auto’s vormen de nieuwe globale problemen waaraan we hard zullen moeten werken.’