Veel weerstand tegen jacht op Al Qaeda

Nieuws

Veel weerstand tegen jacht op Al Qaeda

Nadeem Yaqub

19 maart 2004

De Pakistaanse regering stuit in de jacht op terroristen op grote weerstand bij de lokale bevolking aan de grens met Afghanistan. In het grensgebied Waziristan zouden zich honderden militanten schuilhouden.

Dinsdag vielen tijdens een vuurgevecht bij de grens veertig doden, waaronder zestien Pakistaanse militairen. De militaire operatie vond plaats in autonoom tribaal gebied. Twee jaar geleden besloot premier Musharraf onder druk van de Verenigde Staten 70.000 militairen naar de semi-autonome gebieden bij de grens de sturen. De militairen kregen de opdracht om in de regio te speuren naar Al Qaeda-militanten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell prees Pakistan vandaag (donderdag) tijdens een bezoek voor de inspanningen die het land zich getroost. Powell zei Pakistan als een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot te zien. Die nieuwe status brengt onder meer met zich mee dat Pakistan makkelijker Amerikaanse wapens kan kopen.

De Pakistaanse militairen ondervinden bij de jacht op Al Queda-aanhangers veel weerstand van de lokale bevolking. Musharraf reisde daarom deze week zelf af naar Peshawar, in het noordwesten van Pakistan. Daar sprak hij de jirga, de vergadering van dorpsoudsten uit de tribale regio’s toe. Hij zei tegen de meer dan vijfhonderd oudsten en parlementariërs dat de operatie in Zuid-Waziristan ten koste van alles moet slagen. Hij deed een beroep op de oudsten om aangifte te doen zodra verdachte personen worden gesignaleerd. Volgens de premier houden zich tussen de 500 en 600 buitenlandse militanten schuil in Waziristan.

Het berggebied van Waziristan wordt ook wel genoemd als mogelijke schuilplaats van Al Qaedaleider Osama bin Laden. Sinds begin dit jaar werden vijftig door de overheid gezochte lokale bewoners overgedragen aan de Pakistaanse autoriteiten. De afgelopen weken werd de jacht opgevoerd, als gevolg van een ‘voorjaarsoffensief’ van het Amerikaanse leger.

Musharraf heeft een onderzoek gelast naar de dood van elf mensen in Wana, Zuid-Waziristan, op 28 februari. Zij kwamen om door raketvuur van militairen die dachten van doen te hebben met militanten. Behalve wapengeweld, gebruiken de militairen ook tactieken als het pletwalsen van huizen en het opleggen van hoge boetes aan hele dorpen, als een individuele inwoner iemand verbergt.

Onder druk van de overheid belegden de oudsten eerder deze maand een grote ‘jirga’, waarin besloten werd om een ‘lashkar’ te vormen, een groep van zeshonderd gewapende dorpelingen. Maar de lashkar heeft beperkingen. Er is nauwelijks overeenstemming onder de oudsten over de rol van de lashkar, zegt Shaukat Khattak, een lokale journalist. De meeste mensen zijn tegen de lashkar, omdat die oorzaak kan worden van lange en bloedige vetes tussen bevolkingsgroepen. De gezochte mannen zijn bovendien welgesteld en hebben mensen ingehuurd om hen te beschermen.

Woordvoerders van de Pakistaanse regering ontkenden tot nu toe dat er een verband bestaat tussen de operaties in Waziristan en de Amerikaanse jacht op Osama bin Laden. Ze hebben de oudsten verzekerd dat er geen buitenlandse troepen in hun regio zullen komen.

Religieuze groeperingen en nationalistische partijen in Pakistan bekritiseren Musharrafs steun aan de strijd tegen het terrorisme. De MMA, een alliantie van religieuze partijen, eist dat de operaties in Waziristan worden stopgezet. Lokale politici steunen de gezochte dorpelingen. Zij zouden onschuldig zijn, omdat ze onderdak hebben verleend aan Afghaanse en Arabische strijders die in eerste instantie door Pakistan en de VS werden gemobiliseerd om te vechten tegen de Russen in Afghanistan.