Venezolaan bezorgt VS-baseballteam historische overwinning World Series

Nieuws

Venezolaan bezorgt VS-baseballteam historische overwinning World Series

Humberto Márquez

28 oktober 2005

De allerbelangrijkste individuele triomf van een Venezolaan in lange tijd en de belangrijkste match in de geschiedenis van het Venezolaanse baseball. Oswaldo Ozzie Guillén leidde de Chigaco White Sox naar hun eerste titel in de VS-World Series sinds 1917 en zijn landgenoten draaiden dol van enthousiasme. Politieke spanning tussen Venezuela en de VS? Helemaal vergeten!

Sinds meer dan een halve eeuw nemen Latijns-Amerikaanse spelers, coaches en managers deel aan de big leagues van het baseball in de Verenigde Staten - dit jaar zijn ze met meer dan 200. Ozzie is echter de eerste die een team naar de overwinning in de World Series leidt. De Venezolaan is manager van de Chigaco White Sox, dat woensdag met 1-0 won van de Houston Astros en daarmee de competitietitel binnenrijfde.

Toen Noord-Amerikaanse sportjournalisten de 41-jarige Venezolaan na de match om een boodschap in het Spaans voor zijn landgenoten vroegen, kon de man zijn tranen niet bedwingen. Viva Venezuela!, was het enige dat hij kon uitbrengen.

De Venezolaanse media komen daarentegen geen woorden tekort. De belangrijkste match in de geschiedenis van het Venezolaanse baseball, schrijft sportcommentator Ignacio Serrano in. Dit is de allerbelangrijkste individuele triomf van een Venezolaan in lange tijd, knikt Eleazar Díaz Rangel, de directeur van Ultimas Noticias. Ik hoop dat hij een positieve ionvloed zal blijven uitoefenen. Zijn frequente verwijzingen naar Venezuela zijn erg belangrijk en niet vaak gezien.

Baseball is zo diep geworteld in de Venezolaanse psyche, en Guilléns overwinning is iets reden tot vreugde voor een land dat lijdt onder politieke spanning, omdat het ons eraan herinnert dat we allemaal mensen zijn en dat we hier allemaal een plaats hebben zegt Teodoro Petkoff, voormalig presidentskandidaat voor de socialisten en directeur van de krant Tal Cual Dit is voor ons Venezolanen te vergelijken met een persoonlijke overwinning, dat een jonge man van bescheiden afkomst deze doorbraak te bereikt.

Guillén is een baken voor al die Latijns-Amerikanen die emigreren naar de VS Europa of Japan in de hoop sporthelden te worden.Hij komt zelf uit Ocumare del Tuy, een traditioneel afro-Venezolaans district van de Veneolaanse hoofdstad Caracas. Als tiener werd hij opgepikt door een plaatselijke baseballclub en stroomde dan via minor leagues door naar de big leagues in de Verenigde Staten. Meteen in 1985, toen hij voor de White Soxs begon te spelen, won hij de Rookie of the Year Award, en in 1990 volgde de Gold Glove Award. Tussen 98 en 200 speelde hij voor andere teams. In 2001 werd hij coach, en eind 2003 uiteindelijk manager van de White Sox.

Noord-Amerikaanse sportcommentatoren gaven hem de bijnaam Ozzie omdat ze Oswaldo te moeilijk uit te spreken vonden. Guillén introduceerde een agressieve speltechniek die de pers in Chigaco Ozzieball noemde - in feite gewoon de slimme tactiek van de Cariben, die je in elke arme buurt in Caracas kan zien, zegt Petkoff.

Het succes van Guillén weerspiegelt een voortschrijdende Latijns-Amerikaanse invloed op het big league baseball, dat lang het monopolie was voor blanke spelers. Pas na de tweede wereldoorlog kregen zwarten, Latino’s en Aziaten toegang. Baseball is de belangrijkste sport in de Dominicaanse Republiek, Cuba, Venezuela, Nicaragua, Panama, Puerto Rico en delen van Mexico en Colombia.

Deze overwinning is verdiend door het team, de stad, en door iedereen die hun steun voor ons heeft uitgedrukt vanuit Venezuela, zegt Paul Konerko, de eerste slagman van de White Sox. (ADR)