Venezolaanse bevolking kreunt onder crisis

Venezuela stevent af op een humanitaire ramp. Door de economische crisis is er een ernstig gebrek aan voedsel, energie, en medicijnen. Ook op politiek vlak riskeert het land om in isolement te komen. Het beleid van president Maduro krijgt meer en meer kritiek, niet alleen vanuit de VS, maar ook binnen organisaties als de OAS en Mercosur.

  • Carlos Díaz (CC BY 2.0) Een paar Venezolaanse betogers nodigen de wachtenden uit om mee te protesteren tegen het beleid van Maduro. Carlos Díaz (CC BY 2.0)
  • María Alejandra Mora (SoyMAM) (CC BY-SA 3.0) Venezolanen protesteren tegen de schaarste van basismiddelen zoals voedsel, tandpasta en zeep. María Alejandra Mora (SoyMAM) (CC BY-SA 3.0)

De Venezolaanse bevolking gaat gebukt onder een groeiend tekort aan basisvoorzieningen. De economische crisis in Venezuela is al een paar jaar aan de gang door de lage olieprijzen en woedt steeds heviger. De inflatie loopt vandaag op tot meer dan 480 procent volgens recente cijfers van het IMF die de Britse krant The Guardian kon inkijken.

Door de droogte als gevolg van het weerfenomeen El Niño kampt het land bovendien met een water- en energieschaarste. 70 procent van de energie komt namelijk van waterkracht, maar door El Niño kunnen de centrales minder elektriciteit opwekken.

Het gebrek aan voedsel is nijpend. De bewoners moeten uren wachten in lange rijen voor hun boodschappen en treffen veel lege winkelrekken aan. Vier van de vijf Venezolaanse supermarkten kampt met een gebrek aan basisproducten, schreef de Britse omroep BBC al in 2015 en vermoedelijk is dit aantal ondertussen nog toegenomen. Bovendien heeft 87 procent van de Venezolaanse bevolking niet genoeg geld om eten te kopen, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Gebrek aan medicijnen

Ook ziekenhuizen komen essentieel materiaal te kort. Naast voedsel voor de patiënten ontbreken er vaak basismiddelen zoals medicijnen, ontsmettingsmiddelen en zuurstoftanks. Door de energieschaarste werken sommige kamers of afdelingen vaak niet meer goed, schrijft The New York Times. De ziekenhuizen kampen ook met een beddentekort, hebben te weinig water om schoon te maken en mankeren de middelen om defecte apparaten te herstellen. ‘Het lijkt wel de negentiende eeuw’, zegt een Venezolaanse chirurg aan de Amerikaanse krant.

‘Het lijkt wel de negentiende eeuw.’

In het kinderziekenhuis J.M. de los Ríos zijn zeven van de negen operatiekamers buiten werking. Het sterftecijfer van baby’s liep honderd keer zo hoog op tussen 2012 en 2015. ‘Er zijn patiënten die sterven door een gebrek aan medicijnen of medisch personeel en kinderen die sterven door ondervoeding’, zegt een dokter in The New York Times. Dat beaamt ook een chirurg uit een ander hospitaal. ‘Elke dag sterven hier baby’s.’

Over de grens

De desastreuze toestand werkt criminaliteit en geweld sterk in de hand. Hongerige of gefrustreerde bewoners beroven winkels en overvallen vrachtwagens die voedsel leveren. Er breken regelmatig protesten en rellen uit in heel Venezuela. Dat brengt dan weer meer politiegeweld met zich mee. Ook de zwarte markt breidt zich uit.

De situatie is zo erg dat een deel van de Venezolaanse bevolking zelf basismiddelen in de buurlanden gaat zoeken. Afgelopen dinsdag staken 500 vrouwen de grens over naar Colombia om daar bloem, bakolie, en toiletpapier te kopen. Ze betaalden er tien keer zoveel voor door de nadelige wisselkoers tussen de Venezolaanse bolivar en de Colombiaanse peso.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro had in augustus 2015 de grens gesloten met Colombia om smokkelaars tegen te houden. De ministers van Defensie van beide landen kwamen in de eerste week van juli bijeen om de veiligheidssituatie te bespreken. Ze hopen de grenzen opnieuw te openen. Ook de Colombiaanse president Santos gaf in de Spaanse krant El País te kennen dat hij de grens wil openen voor de noodlijdende Venezolaanse bevolking.

Politieke druk

Ook op politiek vlak komt Venezuela meer en meer onder druk te staan. Het Congres van de Verenigde Staten verlengt de economische sancties die het land in 2014 had opgelegd, met drie jaar. De sancties waren bedoeld om een paar functionarissen van de Venezolaanse overheid te straffen omwille van mensenrechtenschendingen, maar in de realiteit treffen ze het hele land. Dat bericht de Spaanse nieuwsdienst Agencia EFE

‘Het kan ons niet schelen wie er in het presidentiele paleis zit’

Het beleid van Venezolaans president Maduro krijgt ook heel wat kritiek van verschillende andere landen in Latijns-Amerika. Dat zorgt ook voor problemen met de douane-unie Mercosur waar alle Zuid-Amerikaanse landen deel van uitmaken. Venezuela is momenteel aan de beurt om het voorzitterschap van de organisatie op te nemen, maar heel wat andere lidstaten protesteren daartegen, schrijft El País. In augustus na de Olympische Spelen wordt beslist of Venezuela het voorzitterschap al dan niet kan opnemen.

Ondertussen ondertekenden meer dan een miljoen mensen een petitie om in Venezuela een referendum te houden voor herverkiezingen. Maduro wil daar echter geen gehoor aan geven, schrijft The Guardian. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat 70 procent van de bevolking een ander bestuur wil, maar voor anderen maakt het niet uit wie er aan het roer van het land staat. ‘Het kan ons niet schelen wie er in het presidentieel paleis zit’, zegt een Venezolaan in The Guardian. ‘Wij willen gewoon eten.’  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.