Dagelijks vluchten 5000 Venezolanen het land uit

Nieuws

Venezolaanse exodus in cijfers

Dagelijks vluchten 5000 Venezolanen het land uit

Dagelijks vluchten 5000 Venezolanen het land uit
Dagelijks vluchten 5000 Venezolanen het land uit

Luka Van Royen

27 april 2018

Dagelijks vluchten 5000 Venezolanen het land uit als gevolg van de economische crisis van de dictatuur van Nicolás Maduro. Als het zo doorgaat zijn er eind dit jaar 3 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht, grofweg 10% van de totale bevolking.

(CC0 1.0)

Een familie bedelt in de straten van Maracaibo voor eten.

(CC0 1.0)​

Dagelijks vluchten 5000 Venezolanen het land uit als gevolg van de economische crisis onder het bewind van Nicolás Maduro. Die cijfers worden gemeld door UNHCR. Als dit tempo aanhoudt, zouden 1,8 miljoen Venezolanen hun land ontvluchten in het komende jaar, wat het totaal zou brengen op 3 miljoen Venezolanen.

Colombia krijgt het grootst aantal asielaanvragen te verwerken. Dagelijks komen ongeveer 3000 vluchtelingen toe in Colombia. Dit jaar alleen al werden in januari en februari al 550.000 asielaanvragen ingediend.

Censuur

Cijfermateriaal is moeilijk te vinden omdat de Venezolaanse overheid de economische crisis en de daaruit voortvloeiende humanitaire gevolgen ontkent. Bijna twee jaar lang publiceerde de overheid bv. geen enkel wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van ziekten.

Ook dokters worden gecensureerd. Ze mogen ernstige ondervoeding bijvoorbeeld niet opnemen in de archieven. Wie toch zijn mond voorbij praat, riskeert gevangenis en mishandeling.

In 2016 stierven 11.446 kinderen onder één jaar.

Het jaarlijks rapport voor gezondheidszorg wordt al sinds 2014 niet meer vrijgegeven.

Enkel toen Antonieta Caporale, voormalig minister van Gezondheidszorg, plots op de website van het ministerie een link plaatste naar het achtergehouden jaarrapport waren er duidelijke cijfers.

Deze toonden aan dat er in 2016 niet minder dan 11.446 kinderen jonger dan één jaar stierven. Dat is 30 procent meer dan het jaar voorheen. Human Rights Watch noteerde dat 756 vrouwen stierven tijdens of vlak na de bevalling in 2016. Moedersterfte steeg dat jaar met 65 procent ten opzichte van 2015.

Medicina por favor

Basisvoorzieningen als voeding en medicatie zijn schaarser dan ooit tevoren. De vernietiging van de gezondheidszorg weerspiegelt zich in epidemieën en een groeiend sterftecijfer. Malaria is een van de grote boosdoeners in Venezuela. Voormalig minister van Gezondheidszorg meldde een stijging met 76 procent van het aantal malariapatiënten. Meer dan een half miljoen mensen hebben de ziekte ondertussen opgelopen. Enkele dagen later werd de minister ontslagen voor het openbaar maken van de statistieken.

De ineenstorting van de basisgezondheidsinfrastructuur zorgde ervoor dat normaal behandelbare en overdraagbare ziekten zich snel verspreiden. Diabetes en hypertensie zijn het afgelopen jaar verdubbeld. Vaccins zijn grotendeels verdwenen. Daardoor zijn minstens een miljoen kinderen kwetsbaar voor mazelen.

Sterfte door hiv/aids stijgt snel omdat meer dan honderdduizend Venezolanen met de ziekte geen toegang hebben tot medicijnen en er zijn verschillende uitbraken van tuberculose, difterie en de ziekte van Chagas gemeld bij de steeds meer ondervoede bevolking.

79 procent van 104 onderzochte ziekenhuizen heeft geen stromend water.

De al overvolle ziekenhuizen komen onder steeds meer druk te staan. Uit onderzoek dat opgelegd werd door de oppositie werden 104 ziekenhuizen onderzocht. 79 procent van deze faciliteiten heeft geen stromend water. Ook hadden ze een groot tekort aan basisbenodigdheden als medicijnen, zuigelingenvoeding en chirurgisch materiaal.

Onder de ondervraagde gezondheidsvoorzieningen blijkt dat private ziekenhuizen het minst last hebben van het tekort aan materiaal. Ze kunnen bijna een normale service leveren… aan zij die het kunnen betalen.

Een dag in het private ICU-ziekenhuis kost tussen de 106 euro en 177 euro volgens de huidige wisselkoers. Een begeleide bevalling kan overal tussen 61 euro en 164 euro kosten. Het minimumloon is echter maar 1,20 euro. Inwoners krijgen daar bovenop 3,30 euro aan voedselbonnen van de overheid.

Verdwaasde economie

De Venezolaanse economie is in vrije val. Door leveringsproblemen van de Venezolaanse overheid kunnen de inwoners van het land bij de bankautomaat nog maximaal 10.000 bolivar – waarvoor op de zwarte markt 12 eurocent zou worden betaald – afhalen.

Volgens het IMF zal er eind dit jaar een inflatie van meer dan 2.000 procent worden geregistreerd. Ondertussen is de import met meer dan 75 procent teruggedrongen.

De Venezolaanse regering heeft de nationale geldvoorraad weliswaar uitgebreid, maar die ingreep heeft vooral de inflatie aangejaagd, zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde. Volgens het IMF zal eind dit jaar in Venezuela een inflatie van meer dan 2.000 procent worden geregistreerd. Tegelijk is het bbp de laatste vijf jaar met meer dan een derde gedaald.

Venezuela is nochtans de 57 grootste exporteconomie in de wereld. Dat komt omdat de overheid jaren geleden stopte met het cultiveren van zijn rijke landbouwgronden om in te zetten op de export van olie. In 2015 exporteerde Venezuela goederen voor een totaal van 28,1 miljard euro, waarvan het aandeel van ruwe olie 20,4 miljard bedoreg. Ze importeerden in 2015 goederen voor een bedrag van 22,6 miljard euro. In 2017 was dit nog slechts [9,3 miljard](https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/landen/venezuela/cijfers https://www.cfr.org/report/venezuelan-refugee-crisis). Ondertussen is de import met meer dan 75 procent teruggedrongen.

De Confederatie van Verenigingen van Landbouwproducenten van Venezuela (Fedeagro) meldde dat de binnenlandse voedselproductie in het land 30 procent te kort komt om de bevolking te onderhouden. Ze waarschuwden ook dat een nieuwe wet op overeengekomen prijzen zal leiden tot een verdere daling van de productie.

De situatie zal volgens Oppositielid José Guerra (MUD), professor economie aan de Central University of Caracas, echter elke dag erger worden. Vorig jaar werd duidelijk dat het land geen mogelijkheden meer had om voor zijn eigen geld te betalen. Een plan om oude biljetten uit circulatie te nemen en te vervangen door nieuwe moest over een periode van acht maanden ook al acht keer worden uitgesteld.

Protest tegen de overheid

Straatprotesten naar aanleiding van de vele sociale en economische problemen leverden in 2017 volgens Human Rights Watch 5400 arrestaties op en 150 doden. De Commissaris voor de mensenrechten van de VN meldde in augustus dat meer dan de helft van de doden werd veroorzaakt door veiligheidsagenten of de zogenaamde “colectivos”, pro-overheidsorganisaties.

Als het zo doorgaat, zal eind 2018 al bijna 10 procent van de bevolking het land ontvlucht zijn.

In 2016 woonden er bijna 32 miljoen mensen in Venezuela, waarvan bijna twee miljoen in de hoofdstad Caracas woont. Deze stad werd toen al benoemd tot de gevaarlijkste stad ter wereld.

Per 100.000 burgers worden in Caracas bijna 120 moorden gepleegd. Dat meldde de Mexicaanse Burgerraad voor Openbare Veiligheid en Strafrecht al in een onderzoek in 2016. Sindsdien verbeterde de situatie in Venezuela niet, in tegendeel.

Als het zo doorgaat, zal eind 2018 al bijna 10 procent van de bevolking het land ontvlucht zijn.