Venezuela koerst af op humanitaire crisis

De Brusselse denktank International Crisis Group waarschuwt voor een dreigende sociale crisis in Venezuela door de groeiende politieke instabiliteit in het land.

  • María Alejandra Mora (CC by-sa-3.0) Manifestatie in 2014 tegen de schaarste die Venezuela treft. María Alejandra Mora (CC by-sa-3.0)

Terwijl de snelle toename van de politieke problemen in het Zuid-Amerikaanse reden is voor bezorgdheid, is er ook nog een andere kant die aandacht vergt, zegt de International Crisis Group (ICG), een internationale denktank met hoofdkantoor in Brussel.

‘De daling van de inkomens, tekorten aan essentiële levensmiddelen en de afbraak van de gezondheidszorg zijn elementen die wijzen op een dreigende sociale crisis’, zegt de organisatie in een recente briefing. ‘Als er niet snel wordt ingegrepen zal de impact op de binnenlandse politiek en de samenleving van Venezuela, en bij uitbreiding ook in diens buurlanden, groot zijn.’

Ondervoeding

De groep verwijst onder meer naar aspecten zoals de volksgezondheid als gevolg van de dreigende humanitaire crisis. ‘Mensen met ziektes zoals kanker, cardiovasculaire aandoeningen of hiv en aids kunnen maanden zonder medicatie komen te zitten. Ziekenhuizen en zelfs private klinieken zullen snel door hun voorraden heen zijn.’

De denktank die geleid wordt door de voormalige Franse diplomaat Jean-Marie Guéhenno verwijst naar sommige economen die een plotse ineenstorting van de voedselconsumptie voorspellen. ‘Sommige voedingsspecialisten waarschuwen nu al voor chronische ondervoeding in Venezuela, al is het niet zo dat het land aan de rand van de hongersnood staat.’

Gezondheidszorg

Vooral de ineenstorting van de gezondheidszorg baart de denktank zorgen. De oncontroleerbare verspreiding van besmettelijke ziektes kan duizenden vermijdbare sterfgevallen tot gevolg hebben, waarschuwt de groep.

De enige oplossing is dat er snel een einde gemaakt wordt aan de politieke impasse waarin de regering en de oppositie zich sinds 2014 bevinden, zegt ICG.

Venezuela is de twaalfde grootste olieproducent ter wereld. In dit opzicht is het land goed geplaatst om snel een uitweg uit de crisis te vinden.

Mede door de olie-inkomsten en het herverdelingsbeleid van wijlen Hugo Chávez (1999-2013) daalde de armoede in het land aanzienlijk. Eind 2014 daalden de prijzen echter met 50 procent. Het bruto binnenlands product kromp ineen met 4 procent en de inflatie steeg tot 62 procent. Dat zette de economie onder spanning.

‘Inefficiënt beleid en corruptie ondermijnen momenteel de productie van basisgoederen en diensten in dit land’, besluit de ICG.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.