Venezuela lanceert socialistische satelliet

Nieuws

Venezuela lanceert socialistische satelliet

Johan Denis

24 oktober 2008

Venezuela schiet op 1 november de satelliet ‘Simon Bolivar’ vanaf Chinese bodem de ruimte in. De satelliet moet arme Venezolanen toegang geven tot radio, televisie en internet.

De satelliet Simon Bolivar is genoemd is naar de vrijheidsheld van Venezuela. Het zal qua technologie niet afwijken van andere satellieten, zo verduidelijkt de Venezolaanse minister van Wetenschap en Technologie Nuris Orihuela, maar wel qua gebruik.
De doelgroep van deze satelliet is namelijk niet de rijke elite, maar de armere bevolking die normaal verstoken blijft van de nieuwste technologieën. Orihuela beklemtoont dat de meerderheid van telecommunicatienetwerken in het noorden en centrum van het land geconcentreerd zijn, waar de grote meerderheid van de bevolking woont.
De kleine minderheid, die verspreid woont over een groot, weinig toegankelijk gebied,  heeft daardoor geen toegang tot radio, televisie en internet. De satelliet moet daarin verandering brengen. ‘Regeringsprogramma’s met een sociaal of strategisch doel vormen de prioriteit van de Simon Bolivar’, zegt de minister van Wetenschap en Technologie.

Bolivariaanse triomf

Het Venesat-1 Project, een samenwerkingsproject tussen de Chinese en Venezolaanse regering, begon in 2004. China ontwikkelde het project samen met meer dan 90 Venezolaanse ingenieurs en technici, die opgeleid zijn op Chinese universiteiten en instituten.
Het gaat om de allereerste satelliet die Venezuela de ruimte instuurt. De lancering vindt plaats op 1 november, tenzij de weersomstandigheden dat niet toelaten. Ten vroegste op 10 november neemt de satelliet zijn positie in, op 36.000 kilometer boven de aarde. Alvorens hij volledig operationeel is worden nog een tot twee maanden tests uitgevoerd.
‘Dit is niet zomaar een wetenschappelijke en technologische verwezenlijking van een enkel ministerie, het is een verwezenlijking van de revolutie. Elk instituut in de openbare administratie heeft bijgedragen tot dit project. Het is een ware Bolivariaanse triomf’, zei Orihuela nog. Ze is op donderdag naar China afgereisd en zal aanwezig zijn bij de lancering, die gebeurt op de Xichang lanceringbasis in de Chinese provincie Sichuan.

Spectaculaire toename handelsvolume

De Venezolaanse president Hugo Chavez noemde het project ‘strategisch en historisch belangrijk’. Volgens hem zal de satelliet een grote rol spelen in de Latijns-Amerikaanse integratie. De reikwijdte zal het grootste deel van Zuid-Amerika en de Caraïben bestrijken.
Het gaat om een investering van 186 miljoen euro in China en nog eens 127 miljoen euro in Venezuela met de bouw van twee controlestations in de centrale deelstaat Guarico en in de zuidoostelijke deelstaat Bolivar. 
De relaties tussen beide landen zijn de laatste jaren, zeker ook op het economische vlak, spectaculair verbeterd. China Daily, een grote staatskrant, bracht in juli van dit jaar een speciaal supplement uit waarin de 34e verjaardag werd gevierd van de diplomatieke relaties tussen beide landen. De waarde van de export vanuit Venezuela naar China nam van 2003 tot 2007 met 455 procent, de waarde van de handel van China naar Venezuela met 1325 procent tot 2,8 miljard dollar.