“Verbied detentie van kinderen via wereldwijde migratieafspraken”

US CBC (CC0)

Kinderen liggen, gescheiden van hun ouders op matrassen in een grote kooi van het Ursula Detention Center in Texas.

Wereldleiders moeten een einde maken aan de detentie van migrantenkinderen, zeggen mensenrechtenorganisaties. Deze week wordt in New York de laatste hand gelegd aan wereldwijde afspraken over migratie.

De afspraken over migratie worden vastgelegd in het Global Compact on Migration (GCM), dat zich in de laatste onderhandelingsfase bevindt.

Amnesty International roept de onderhandelaars op om een einde te maken aan de detentie van kinderen. “De vreselijke taferelen in de VS hebben laten zien dat een internationale inzet om detentie van kinderen te stoppen, nodig is. Deze onderhandelingen hadden niet op een meer cruciaal moment kunnen komen”, zegt Perseo Quiroz van Amnesty.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump besloot in mei bij de zuidelijke grens migrantenkinderen te scheiden van hun ouders. Dat beleid is inmiddels teruggedraaid, maar er zitten naar schatting meer dan tienduizend kinderen onder slechte omstandigheden in detentiecentra in de VS.

Te zwakke tekst

“Landen kunnen deze week laten zien of ze serieus zijn als het gaat om het beëindigen van detentie van kinderen en of ze bereid zijn beschermende maatregelen te nemen voor alle kinderen, of ze nu alleen reizen of niet”, zegt Quiroz.

In de huidige concepttekst van het GCM wordt de kwestie genoemd, inclusief een clausule waarin staat dat “gewerkt moet worden aan een einde van de detentie van kinderen in de context van internationale migratie” en dat “detentie alleen in het uiterste geval gebruikt mag worden.”

Amnesty noemt die tekst echter niet sterk genoeg. De mensenrechtenorganisatie vindt detentie van migrantenkinderen onder geen enkele omstandigheid te rechtvaardigen.

Frankrijk en Italië

Hoewel Trump de scheiding van ouders en kinderen heeft teruggedraaid, is daarvoor in de plaats een beleid gekomen waarbij hele gezinnen worden vastgezet.

Oxfam constateerde dat kinderen, soms niet ouder dan twaalf jaar fysiek mishandeld, vastgehouden en teruggestuurd werden naar Italië door Franse grenswachten.

“Scheiding van gezinnen en detentiebeleid zijn symptomen van een veel omvangrijker, wereldwijd probleem: hoe ontvangende landen omgaan met migranten die vaak uit een stabiele en/of gewelddadige situatie komen”, zegt Brian Root van Human Right Watch (HRW).

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam constateerde recentelijk dat kinderen, soms niet ouder dan twaalf jaar, in strijd met het Franse en Europese recht fysiek mishandeld, vastgehouden en teruggestuurd werden naar Italië door Franse grenswachten.

Familie in Europa

Meer dan vierduizend migrantenkinderen kwamen tussen juli 2017 en april 2018 aan in de Italiaanse grensstad Ventimiglia. In de meeste gevallen ging het om kinderen die waren gevlucht voor vervolging en oorlog in landen zoals Soedan, Eritrea en Syrië. Ze probeerden vaak familieleden of vrienden in Europa te bereiken.

Kinderen zouden in Franse cellen hebben overnacht zonder eten, water, dekens en officieel toezicht. In Australië zitten meer dan tweehonderd kinderen in detentiecentra, inclusief op Nauru. Daar zitten ze maanden of soms jaren vast.

Soevereiniteit

“Het Global Compact on Migration biedt hoop, maar het zal niet werken als landen de kwestie puur blijven zien als een grensprobleem”, zegt HRW. “Deze afspraken zullen weinig invloed hebben op een Amerikaanse president die niets moet hebben van internationale samenwerking.”

Vorig jaar trokken de Verenigde Staten zich enkele dagen voor een migratieconferentie in Mexico terug uit het GCM, met het argument dat het de soevereiniteit van het land ondermijnt. Hoewel het GCM niet wettelijk bindend is, zegt Amnesty dat het wel politiek bindend is en een basis legt voor toekomstige discussies over migratie.

De VN-lidstaten hopen deze week overeenstemming te bereiken over de definitieve tekst van het GCM.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.