Verbod op ggo’s blijkt wassen neus in India

Nieuws

Verbod op ggo’s blijkt wassen neus in India

Verbod op ggo’s blijkt wassen neus in India
Verbod op ggo’s blijkt wassen neus in India

IPS

03 augustus 2018

Een op de drie voedselproducten in India bevat genetisch veranderde ingrediënten, blijkt uit een steekproef van het Indiase Centre for Science and Environment (CSE). Handel in deze producten is verboden zonder expliciete toestemming van de overheid.

David Baxendale CC BY-ND 2.0

David Baxendale CC BY-ND 2.0​

Een op de drie voedselproducten in India bevat genetisch veranderde ingrediënten, blijkt uit een steekproef van het Indiase Centre for Science and Environment (CSE). Handel in deze producten is verboden zonder expliciete toestemming van de overheid.

Het CSO testte 65 producten uit willekeurige winkels, waaronder geïmporteerde plantaardige olie, verwerkt voedsel en babyvoeding. In 32 procent van de producten werden genetisch veranderde ingrediënten aangetroffen. Die producten kwamen in 80 procent van de gevallen uit het buitenland, waaronder babyvoeding uit Nederland.

‘Er is namelijk nooit toestemming gegeven voor gebruik van dit katoenzaad in voedselproducten voor menselijke consumptie’

De producten bevatten bijvoorbeeld soja, katoenzaad, mais of koolzaad, producten waarvan bekend is dat ze vaak genetisch veranderd zijn.

CSE testte ook vijf soorten katoenzaadolie uit India. Die bleken allemaal positief. BT-katoen is het enige genetisch veranderde gewas dat is toegestaan in India. Deze katoensoort maakt zelf insectengif aan en voorkomt zo schade door rupsen.

‘Toch moeten we ons hier zorgen over maken’, zegt Chandra Bhushan, plaatsvervangend directeur van CSE. ‘Er is namelijk nooit toestemming gegeven voor gebruik van dit katoenzaad in voedselproducten voor menselijke consumptie.’

Valse claims

Bij de meeste producten was op het etiket niet te zien dat het ging om gemodificeerde levensmiddelen, of er stonden valse claims dat het voedsel ggo-vrij was, stelt CSE.

‘Onze regering zegt geen import van genetisch veranderde producten toe te staan. Hoe kan dit dan gebeuren?’, zegt CSE-directeur Sunita Narain. ‘De wetgeving is het probleem niet, dat zijn de voedingsautoriteiten’, concludeert ze. ‘Indiase consumenten hebben het recht te weten wat ze eten.’

CSE pleit onder meer voor betere controle door de Indiase voedselautoriteiten en zelfs vervolging van de verantwoordelijke bedrijven en handelaren. Ook wil het centrum een duidelijk label op producten die genetisch veranderde ingrediënten bevatten.