‘Verbod op trofeejacht is slecht idee’

De trofeejacht verbieden is een slecht idee, vindt een internationaal team van wetenschappers. De trofeejacht brengt heel wat geld binnen en dat kun je investeren in natuurbescherming, zeggen ze.

  • Lord Mountbatten / Wikimedia (CC by-sa 3.0) De milieu-experten verkiezen trofeejacht boven ecotoerisme, bijvoorbeeld safari’s. ‘De trofeejacht kan een kleinere koolstof- en infrastructuurvoetafdruk hebben dan ecotoerisme’ Lord Mountbatten / Wikimedia (CC by-sa 3.0)

Een verbod op de trofeejacht in Afrika zal meer kwaad dan goed doen, zeggen milieu-experten van de universiteiten van Adelaide (Australië), Helsinki (Finland) en Cambridge (Groot-Brittannië).

Afrikaanse overheden beschikken over te weinig middelen om aan natuurbescherming te doen. De trofeejacht levert wel veel geld op. Gebruik dat geld om belangrijke natuurbeschermingsprojecten op te zetten, zeggen de experten.

217 miljoen dollar per jaar

‘Veel mensen zijn tegen de trofeejacht omdat ze zou bijdragen tot het verlies van diersoorten. Dat is begrijpelijk‘, zegt Corey Bradshaw van de Universiteit van Adelaide. ‘Maar wij stellen dat een verbod op de industrie die per jaar 217 miljoen dollar oplevert in Afrika, uiteindelijk slechter kan uitdraaien voor het behoud van de soorten.’

Vandaag komt de opbrengst uit de trofeejacht meestal in de privésector terecht. ‘Het komt zelden ten goede van het beheer van beschermde gebieden en van lokale gemeenschappen.’

Door een beter beheer van de inkomsten, kan de natuur er wel bij varen, zeggen ze. Ze stellen daarom een belasting op de inkomsten uit de trofeejacht voor.

Rijke toeristen

In de trofeejacht jagen meestal rijke toeristen op wilde dieren, waarbij ze nadien een deel van het dier, bijvoorbeeld de kop, als trofee mee naar huis nemen. Vaak is deze trofeejacht legaal. De plaatselijke overheid reikt er vergunningen voor uit.

In de zomer van vorig jaar ontstond veel ophef in de internationale media over de dood van Cecil, de beroemdste leeuw van Zimbabwe. Hij werd doodgeschoten door een Amerikaanse tandarts.

Beter dan safari’s

De experten verkiezen trofeejacht boven ecotoerisme, bijvoorbeeld safari’s. ‘De trofeejacht kan een kleinere koolstof- en infrastructuurvoetafdruk hebben dan ecotoerisme’, zegt Enrico Di Minin van de Universiteit van Helsinki. ‘En ze genereert meer inkomsten uit een beperkter gebruik.’

De experten pleiten voor een betere regulering van de trofeejacht en stellen in de vakpublicatie Trends in Ecology & Evolution twaalf richtlijnen voor. Zo pleiten ze voor verplichte leefbaarheidsanalyses van de verschillende populaties om te vermijden dat de trofeejacht die populaties doet krimpen.

Ze denken ook aan ecolabels voor trofeeën uit gebieden die inspanningen doen voor natuurbescherming. En de verkoop van delen van het geschoten dier moet worden verboden, om stroperij te vermijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.