Conflict is grondoorzaak maar coronacrisis verergert de situatie
Verdubbeling van aantal ontvoerde en verhandelde kinderen in Mali
IPS
04 december 2020
Conflict, economische malaise en COVID-19: een gevaarlijke cocktail die in Mali leidt tot meer kinderhandel en gedwongen rekrutering van kinderen door gewapende groepen. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie zijn er in het West-Afrikaanse land in de eerste helft van 2020 al meer kinderen verdwenen dan in heel 2019 samen.
© UNHCR/Mark Henley
Conflict, economische malaise en COVID-19: een gevaarlijke cocktail, die in Mali leidt tot meer kinderhandel en gedwongen rekrutering van kinderen door gewapende groepen. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie zijn er in het West-Afrikaanse land in de eerste helft van 2020 al meer kinderen verdwenen dan in heel 2019 samen.
Volgens een nieuw rapport van Global Protection Cluster, een netwerk van VN-agentschappen en ngo’s, werden in de eerste helft van dit jaar meer kinderen gerekruteerd of ontvoerd door criminelen (230 gevallen) dan in heel 2019 (215 gevallen).
Naar schatting zesduizend kinderen worden blootgesteld aan de ergste vormen van kinderarbeid, economische uitbuiting, fysiek, seksueel en psychisch misbruik.
Volgens het rapport verhandelen gewapende groepen ook kinderen om ze aan het werk te zetten in goudmijnen, waarna de winsten worden gebruikt om de strijders te verrijken, de wapenhandel te stimuleren en het geweld te financieren.
Door de sluiting van de scholen door conflicten en de coronapandemie komen ook steeds meer kinderen in de informele goudmijnbouw terecht, vooral in Gao en Kidal, gebieden die grotendeels worden gecontroleerd door gewapende groepen.
Naar schatting zesduizend kinderen, vooral jongens, zijn aan het werk op acht mijnsites in het land. Ze worden er blootgesteld aan de ergste vormen van kinderarbeid, economische uitbuiting, fysiek, seksueel en psychisch misbruik.
Verhandeld en verkracht
‘Als gevolg van de conflicten en de sociaaleconomische achteruitgang die door de pandemie is verergerd, zien we hier de meest flagrante schendingen van de mensenrechten in de Sahel’, zegt Gillian Triggs van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR).
‘Kinderen worden gedwongen om te strijden voor gewapende groepen, ze worden verhandeld, verkracht, verkocht, gedwongen tot seksuele of huiselijke dienstbaarheid, of uitgehuwelijkt. Ook veel andere kinderen lopen gevaar in de bredere regio van de Sahel, waar zich de snelst groeiende humanitaire crisis ter wereld aan het ontwikkelen is.’
Het rapport maakt ook melding van een toename van het aantal ontvoeringen van meisjes. De UNHCR vreest daarom dat ook de kindhuwelijken zullen toenemen, want Mali is een land waar sowieso al meer dan de helft van de meisjes (53 procent) voor de leeftijd van 18 jaar in het huwelijk treedt.
De slachtoffers zijn Malinezen, maar ook vluchtelingen die via Mali naar Noord-Afrika reizen en van daaruit Europa trachten te bereiken.
Dadersprofiel
De daders hebben een profiel van mensenhandelaar, lid van de georganiseerde misdaad, stamhoofd, politicus, maar in sommige gevallen gaat het ook om ouders, familieleden of leden van de gemeenschap.
De UNHCR herinnert aan het belang van aanhoudende inspanningen om mensenhandel te voorkomen en ervoor te zorgen dat de daders voor het gerecht worden gebracht.
Volgens de organisatie is er dit jaar slechts een kwart van het geld opgehaald dat nodig is om mensen in humanitaire crisissituaties te kunnen bijstaan.