Pact voor vaardigheden om EU-landen te ondersteunen bij zorg vergrijzende bebolking
Vergrijzing in Europa vraagt om miljoenen extra zorgwerkers
IPS
03 maart 2021
De zorgsector in Europa heeft als gevolg van de vergrijzing elf miljoen extra mensen nodig tegen 2030. Dat staat in een rapport van de wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie (JRC).
De Europese Commissie werkt aan verschillende beleidsinitiatieven om EU-landen te ondersteunen bij de zorg voor de vergrijzende bevolking.
Elliott Brown / Flickr (CC BY 2.0)
In 2018 werkten bijna 2 miljoen zorgwerkers in de EU niet in hun geboorteland.
Het rapport analyseert de veranderende demografie in Europa en de impact op de vraag naar zorg en langdurige zorg. Daaruit blijkt dat de vraag naar gekwalificeerd personeel stijgt. Deels kan die vraag worden opgevangen door opleiding van extra mensen in de betreffende landen. Migratie uit derde landen en binnen Europa zelf speelt ook een steeds belangrijker rol.
In 2018 werkten bijna 2 miljoen zorgwerkers in de EU niet in hun geboorteland. Het aantal in het buitenland geboren werknemers groeide in de afgelopen jaren naar 13,2 procent van alle gezondheidswerkers. Daarmee ligt het nog aanzienlijk lager dan de percentages in het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten. Vijf EU-landen tellen de meeste zorgwerkers van buitenlandse afkomst: Duitsland, Italië, Zweden, Frankrijk en Spanje.
Erkenning kwalificaties
Er zijn diverse mogelijkheden om mobiliteit te bevorderen en het potentieel van migratie te benutten, zegt het rapport, om de druk op de zorg te verlichten.
Momenteel bestaan er bij migratie complexe procedures om kwalificaties erkend te krijgen, voordat iemand in de zorg aan de slag kan. Opleidingen en trainingen in niet-EU-landen kunnen aanzienlijk verschillen van die in de EU, en Europa heeft geen specifiek instrument om de arbeidsmigratie van zorgwerkers te stimuleren.
De auteurs van het rapport adviseren daarom om binnen de huidige arbeidsmigratieprocedures meer aandacht te besteden aan specifieke behoeften in de (langdurige) zorg en tegelijkertijd de Global Code of Practice van de Wereldgezondheidsorganisatie te respecteren. Op die manier moet migratie eenvoudiger worden en kunnen migranten met de juiste vaardigheden sneller aan de slag.
65-plussers
Een vijfde van de inwoners van de EU is momenteel ouder van 65 jaar. Gemiddeld leven deze mensen nog twintig jaar, maar de helft van die jaren wordt doorgebracht in slechte gezondheid.
De Europese Commissie werkt aan verschillende beleidsinitiatieven om EU-landen te ondersteunen bij de zorg voor de vergrijzende bevolking. De eerste stappen zijn gezet voor een European Health Union en een ‘Pact voor Vaardigheden’.