Is de noodtoestand in Macedonië een humanitaire maatregel?

Macedonië  heeft de noodtoestand uitgeroepen en zet veiligheidsdiensten in, om migranten buiten te houden die van Griekenland willen doorstromen naar West-Europa. Ook andere landen, zoals Engeland, Frankrijk en Hongarije verstrengen de bewaking van hun grenzen. Kiest Europa de militaire optie?

  • © Stephen Ryan/IFRC (CC BY-NC-ND 2.0) © Stephen Ryan/IFRC (CC BY-NC-ND 2.0)
  • © Stephen Ryan/IFRC (CC BY-NC-ND 2.0) © Stephen Ryan/IFRC (CC BY-NC-ND 2.0)

We beleven momenteel de grootste migrantenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. In Macedonië geldt sinds 20 augustus de noodtoestand, nadat het kleine land overweldigd werd door de massa vluchtelingen die van Griekenland willen doorreizen naar de Schengenzone van Europa, waar er geen grenscontroles zijn.

Ondertussen hebben Britse en Franse autoriteiten een nieuw “Command and Control”-centrum te Calais aangekondigd. Dit wordt opgezet om mensensmokkelaars op te sporen aan de Franse ingang van de tunnel naar Engeland, waar duizenden migranten wachten op een kans om Engeland binnen te geraken.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zal het viseren van smokkelaars en het stopzetten van hun activiteiten alleen de problemen niet oplossen. ‘Zo’n acties moeten gepaard gaan met het voorzien van echte alternatieven voor de mensen die beroep doen op deze smokkelaars. De optie om naar huis te gaan moet in balans zijn met andere elementen van migratiebeleid, zoals de beschikbaarstelling van legale manieren voor migranten om te beantwoorden aan vragen van de arbeidsmarkt’.

Op weg van Syrië naar West-Europa

Een groot deel van de migranten in Macedonië zijn op de vlucht van de oorlogen in Irak of Syrië of de conflicten in Afghanistan en zijn recent in grote aantallen aangekomen in Turkije en Griekenland. Ze hopen via Macedonië hun weg te maken naar welvarendere Europese landen. Volgens de Macedonische minister van Binnenlandse Zaken, Mitko Chavkov, kwamen de afgelopen twee maanden bijna 42.000 vluchtelingen het land binnen.

Op dit moment worden meer dan 1.000 migranten aan de zuidelijke grens met Griekenland tegengehouden door de politie en het leger. Ze bevinden zich in het niemandsland tussen de grenzen van Griekenland en Macedonië. Het Macedonische leger wordt ook ingezet aan de noordelijke grens met Servië.

Traangasgranaten om mensen van de treinen weg te houden

Tussen de grens van Griekenland en Macedonië bevindt zich het station van Gevgelija. Sinds het uitroepen van de noodtoestand wordt de oproerpolitie ingezet om mensen tegen te houden die aan het station op treinen proberen springen. Er heerst een sfeer van verhoogde urgentie om de reis naar de Schengenzone te maken nu Hongarije in allerijl een hek wilt opzetten tegen migranten. Hongarije is voor veel migranten het laatste transitieland tussen Servië en rijkere landen zoals Oostenrijk en Duitsland.

Migranten van alle leeftijden slapen in open lucht aan het station in de hoop een trein naar Servië te halen. De Macedonische oproerpolitie gooit van achter omheiningen traangasgranaten om de menigte tegen te houden, volgens reporters van Reuters. De woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Ivo Kotevski, ontkent echter dat er traangas werd gebruikt. De Macedonische overheid heeft woensdag een oproep gedaan aan buurlanden om extra treinwagons te sturen naar Gevgelija, omdat  zij onmogelijk kunnen voldoen aan de huidige vraag naar treinritten.

Tijdelijke noodtoestand

Lokale ngo’s zijn allesbehalve tevreden met de maatregelen van hun overheid. Ze zijn bezorgd dat dit migranten kwetsbaarder maakt voor mensensmokkelaars. Bovendien vrezen ze dat migranten nu sneller gevaarlijke routes zullen uitproberen, zoals door ’s nachts over de spoorwegen te stappen. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties spoort de overheid aan om meer te doen en te zorgen voor een site waar de migranten en vluchtelingen beter opgevangen kunnen worden.

Macedonische Premier Nikola Gruevski antwoordde dat de noodtoestand slechts een tijdelijke maatregel is. Zijn doel is om de migrantenstroom onder controle te brengen, zodat deze mensen op een meer humane manier door Macedonië zullen kunnen reizen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.