“Verloren generatie dreigt in Centraal-Amerika”

Experts en politici blijven bezorgd over de massale migratie van Centraal-Amerikaanse kinderen naar de Verenigde Staten. In de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa legden ze deze week de basis van een gezamenlijk actieplan.

Tienduizenden kinderen vluchten ieder jaar uit Honduras, Guatemala en El Salvador voor de armoede, het geweld en de onveiligheid. Volgens cijfers van de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS) gaat het om zo’n 47.000 kinderen alleen al dit jaar, tegenover 21.500 in 2013.

De meesten proberen de Verenigde Staten te bereiken. Sinds november 2013 heeft de Amerikaanse grenspolitie aan de grens met Mexico ongeveer 52.000 kinderen gevangen genomen. Dat zijn er dubbel zoveel als het jaar voordien.

De migratiecrisis vormde de rechtstreekse aanleiding voor een Internationale Conferentie over Migratie, Jeugd en Familie, op initiatief van de Hondurese regering en Unicef, die deze plaatsvond. Politici en experts uit de verschillende betrokken landen zaten er aan tafel om oorzaken en oplossingen te bespreken.

Blinde punten

De deelnemers beslisten onder meer nauwer samen te werken rond grenscontroles en komaf te maken met “blinde punten” op de migratieroute.

Ze benadrukten ook de urgentie van een regionaal initiatief om de humanitaire crisis te counteren, met gedeelde verantwoordelijkheid. Maar de slotverklaring van de conferentie blijft vaag over concrete engagementen.

Ricardo Puerta, migratie-expert, zegt dat Centraal-Amerika een generatie aan het verliezen is. “Dit is een harde klap, in het bijzonder voor landen zoals Honduras, waar mensen vluchten voor het geweld en de leeftijd van de migranten schommelt tussen 12 en 30 jaar.”

Drugskartels

“Ongeveer 29 procent van het totale aantal kinderen komt uit Honduras”, zegt José Miguel Insulza, secretaris-generaal van de OAS. “Mexico is tweede met 23 procent, en Guatemala en El Salvador samen zijn verantwoordelijk voor 24 procent.” Insulza riep tijdens de conferentie ook met aandrang op de migratiegolf niet te criminaliseren. De Hondurese president Juan Orlando Hernández noemt de kinderen zelfs “oorlogsvluchtelingen”.

Een belangrijke oorzaak voor het geweld in Guatemala, Honduras en El Salvador is het veranderende actieterrein van drugskartels uit Mexico en Colombia, een gevolg van de antidrugsoorlogen in die landen.

In 2013 bedroeg het moordcijfer in El Salvador 69,2 per 100.000 inwoners, in Guatemala 30 en in Honduras 79,7. Volgens schattingen wonen meer dan een miljoen Hondurezen in de Verenigde Staten. In 2013 stuurden Hondurese migranten voor meer dan 2 miljard euro geldzendingen naar hun thuisland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.